Οικονομία

Μπλόκο στην χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας βάζει το ΕΤΕΑ

Μπλόκο στην χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας βάζει το ΕΤΕΑ Μπλόκο στην χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας βάζει το ΕΤΕΑ
Μπλόκο στην χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας βάζει το ΕΤΕΑ Δεν θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από το ΕΤΕΑ σε εργοδότες που δεν θα στείλουν ηλεκτρονικά τις μισθολογικές καταστάσεις σύμφωνα με εγκύκλιο του Ενιαίο Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΤΕΑ από 01.12.2013 η δήλωση της ασφάλισης στο ΕΤΕΑ και η καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιούνται μέσω της ΑΠΔ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Συνεπώς, για τα χρονικό διάστημα από 01.12.2013 και εφεξής, ο έλεγχος και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας των εργοδοτών θα πραγματοποιείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Παραμένει όμως στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών του ΕΤΕΑ ο έλεγχος και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας των εργοδοτών για το χρονικό διάστημα μέχρι 30.11.2013.

Με το σχετικό έγγραφό του ΕΤΕΑ οι εργοδότες ενημερώνονται ότι από 13.03.2014 λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΤΕΑ www.etea.gov.gr εφαρμογή για την αποστολή ηλεκτρονικών αρχείων, με τις απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλιση των εργαζομένων στα τ. Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (Τομείς του τ. ΤΕΑΙΤ). Προφανώς, δια της ανωτέρω εφαρμογής και διαδικασίας μπορούν να υλοποιηθούν και άλλες δραστηριότητες των υπηρεσιών του ΕΤΕΑ, όπως ο έλεγχος και η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας των εργοδοτών.

Κατόπιν τούτων, από 19.03.2014 και εφεξής, η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς και ο έλεγχος των εργοδοτών για το χρονικό διάστημα μέχρι 30.11.2013 θα διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, δια της αποστολής των προβλεπόμενων καταστάσεων και παραστατικών υπό μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, βάσει των προδιαγραφών που έχουν καθοριστεί, στην ηλεκτρονική του διεύθυνση www.etea.gov.gr.

Δηλαδή κάθε εργοδότης:

- που αιτείται ασφαλιστικής ενημερότητας, υποχρεούται να αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΤΕΑ σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, τις μισθοδοτικές καταστάσεις και τα παραστατικά πληρωμών που απαιτούνται.

- υποχρεούται να αποστείλει στο ΕΤΕΑ σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου, όλες τις προβλεπόμενες καταστάσεις και παραστατικά που θα ζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, προκειμένου αυτές να προβούν στους αναγκαίο έλεγχο.