Οικονομία

Eξορθολογισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη

Eξορθολογισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη
Πολύτιμο εργαλείο για τη Διοίκηση, τους συνεταιρισµούς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, το οποίο αποτελεί η πρώτη εµπεριστατωµένη ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη µε τίτλο «Ενισχύσεις και Πρωτογενής Παραγωγή», παρουσιάστηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη το απόγευμα της Δευτέρας στη Δηµοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

«Ο σχεδιασµός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη νέα περίοδο (2021-2027) καλείται να δώσει απαντήσεις σε µία σειρά προκλήσεων για την αγροτική παραγωγή, τη θωράκιση του αγροτικού εισοδήµατος, την επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής προστασίας, τη βιώσιµη ανάπτυξη της υπαίθρου», υπογράµµισε ο κ. Ποττάκης.

«Οι πρώτες εκτιµήσεις από την εφαρµογή των προτάσεων της Επιτροπής για το αγροτικό εισόδηµα είναι εξαιρετικά δυσµενείς. Υπολογίζεται, ότι η απώλεια στο αγροτικό εισόδηµα µπορεί να αγγίξει το 20%. Με ό,τι αυτό σηµαίνει για το ήδη συµπιεσµένο εισόδηµα των παραγωγών. Για τη χώρα µας, οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αισθητές, µετά ιδίως από την παρατεταµένη οικονοµική ύφεση και δηµοσιονοµική λιτότητα της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σηµείωσε επίσης ότι «περισσότερο από το 55% του συνόλου των ενισχύσεων που λαµβάνει η χώρα αφορούν σε ποσά για τον αγροτικό κλάδο, έστω και αν η δυναµική του αντιστοιχεί στο 3% της εθνικής οικονοµίας. Η σηµασία, συνεπώς, της ΚΑΠ στην αγροτική ανάπτυξη και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των παραγωγών είναι καθοριστική.

Το σύστηµα άµεσων αγροτικών ενισχύσεων στη χώρα ήδη αντιµετωπίζει και χρόνια προβλήµατα. Μετά από πρόσφατη παρέµβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, όπου επισηµάνθηκε η έλλειψη προστασίας από κατασχέσεις των ενισχύσεων λόγω οφειλών στο ∆ηµόσιο, νοµοθετήθηκε ακατάσχετο όριο 7.500 ευρώ σε ετήσια βάση στη βασική αγροτική ενίσχυση.

Η ρύθµιση, ωστόσο, µόνο µερικώς θα συµβάλλει στην εξασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων, καθώς δεν προβλέπει συνεκτίµηση του κατά περίπτωση ύψους της ενίσχυσης, του µεγέθους της εκµετάλλευσης για τον καθορισµό του ύψους του ορίου προστασίας από κατασχέσεις.

Απαιτείται εξορθολογισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακόμη ο κ. Ποττάκης τόνισε πως: «Διαπιστώνουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των ενισχύσεων, διαπιστώνουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των ενστάσεων των παραγωγών, αλλά και στην πληρωμή, στην περίπτωση δηλαδή που οι ενστάσεις αυτές ευδοκιμήσουν και αυτό σημαίνει πως το αγροτικό εισόδημα παρουσιάζει μεγάλες απώλειες για ικανό χρονικό διάστημα . Υπάρχουν και σφάλματα στην χαρτογράφηση των αγροκτημάτων τα οποία διορθώνονται με δυσκολία με αποτέλεσμα να υπάρχει πάλι απώλεια εισοδήματος. Η περίοδος αυτή μπορεί να φτάνει και τα δύο με τρία χρόνια.»

Παράλληλα, η πρόσφατη ρύθµιση δεν καταλαµβάνει και την εξισωτική αποζηµίωση την αντισταθµιστική ενίσχυση, δηλαδή, που επιφυλάσσεται για παραγωγούς ορεινών ή µειονεκτικών περιοχών, µε κίνδυνο τη περαιτέρω πληθυσµιακή συρρίκνωσή τους και συµπίεση των εισοδηµάτων τους», κατέληξε ο κ. Ποττάκης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.