Οικονομία

Δεκτές οι αιτήσεις των νέων αγροτών για δικαιώματα φύτευσης αμπελιών

Δεκτές οι αιτήσεις των νέων αγροτών για δικαιώματα φύτευσης αμπελιών Δεκτές οι αιτήσεις των νέων αγροτών για δικαιώματα φύτευσης αμπελιών
Δεκτές οι αιτήσεις των νέων αγροτών για δικαιώματα φύτευσης αμπελιών Δεκτές γίνονται όλες οι αιτήσεις των νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών, που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε αµπελουργική εκµετάλλευση και µέχρι του ορίου των πέντε (5) στρ. περίπου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την κατανομή των δικαιωμάτων φύτευσης .

Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει τα κάτωθι:

Ικανοποιούνται στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους όλες οι αιτήσεις, εκτός της κατηγορίας των λοιπών ενδιαφερομένων και μέχρι του ορίου των πέντε (5) στρ. περίπου.  

Ικανοποιούνται επίσης όλες οι αιτήσεις των νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών (άρθρο 94 του Καν(ΕΚ) 479/08), που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε αμπελουργική  εκμετάλλευση και μέχρι του ορίο των πέντε (5) στρ. περίπου.

Κατ΄ εξαίρεση ικανοποιούνται αιτήματα σε νομούς όπου τα διαρθρωτικά προβλήματα των παραγόμενων ποιοτικών οίνων απαιτούν άμεση επίλυση, καθώς και αιτήματα που προορίζονται  για βιώσιμες  αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, ήτοι επιχειρηματικής κατεύθυνσης.

Προϋπόθεση για την χορήγηση των δικαιωμάτων σε αμπελουργούς /κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αποτελεί η τήρηση των κανονιστικών τους υποχρεώσεων. Απαραίτητη προς τούτο είναι  να έχει κατατεθεί από τους δικαιούχους μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2014, δήλωση συγκομιδής, από

την οποία να προκύπτει παράδοση/πώληση σταφυλιών σε νόμιμα λειτουργούντα οινοποιεία.

Προϋπόθεση για την χορήγηση των δικαιωμάτων σε αμπελουργούς /οινοποιούς αποτελεί η τήρηση των κανονιστικών τους υποχρεώσεων. Απαραίτητη προς τούτο είναι να έχει κατατεθεί  από τους δικαιούχους μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2015, δήλωση παραγωγής.

Οι ακριβείς εκτάσεις θα προκύψουν μετά τους απαιτούμενους ελέγχους (συμβόλαια ιδιοκτησίας, δηλώσεων συγκομιδής, κ.λ.π.) για τις οποίες θα χορηγηθούν δικαιώματα φύτευσης  από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας

των οποίων η ισχύς τους είναι µέχρι 31/07/2016.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας καλούνται  να συμπληρώσουν τον πίνακα µε τους δικαιούχους παραγωγούς (υπόδειγµα Ι) το αργότερο µέχρι 15 Μαρτίου 2013 και να τον στείλουν στο Τµήµα Αµπέλου και Ξηρών Καρπών της διεύθυνσης

ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής το ταχύτερο δυνατό (και µε e-mail), καθώς και τις τυχόν αδιάθετες εκτάσεις, που επιστρέφονται στο Εθνικό Αποθεματικό.