Οικονομία

Ε12: Αναστολή υποβολής του εντύπου μέχρι 30 Νοεμβρίου - Προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή

Ε12: Αναστολή υποβολής του εντύπου μέχρι 30 Νοεμβρίου - Προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή
Υπεγράφη από τον Υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση η απόφαση για την αναστολή υποβολής του εντύπου Ε12 μέχρι τις 30.11.2019.

Η απόφαση υπογράφηκε μετά από αίτημα των φορέων καθώς έχουν προκύψει πολλά προβλήματα που δεν έχουν καταλάβει οι εργοδότες για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε12. Έτσι ανεστάλη προσωρινά η υποβολή του και συνεχίζεται η χειρόγραφη καταγραφή στο βιβλίο.

Το Ε12 είναι το Ημερήσιο Δελτίο Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου που υποβάλλεται στο ΠΣ Εργάνη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Εργασίας υπόχρεοι εργοδότες για την υποβολή του εντύπου Ε12, είναι αυτοί που καθορίζονται από τις οικείες διατάξεις του ΕΦΚΑ για την απογραφή oικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), και την καταβολή των εισφορών που είναι κάτοχοι ΑΜΟΕ, καθώς και οι εργολάβοι και υπεργολάβοι που έχουν αναλάβει την εκτέλεση της οικοδομικής εργασίας ή του τεχνικού έργου. Οι ανωτέρω εργοδότες δεν υποχρεούνται σε υποβολή πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4) για το απασχολούμενο προσωπικό που αναγγέλλουν με το έντυπο Ε12.

Η μη αναγραφή εργαζόμενου στο έντυπο Ε12, επισύρει την ποινή για αδήλωτο εργαζόμενο με το πρόστιμο να ανέρχεται στις 10.500 ευρώ. Οι “υπόχρεοι” εργοδότες και οι επιφορτισμένοι με την υποβολή του εντύπου Ε12, κάνουν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, αλλά και για ένα σωρό άλλα ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το έντυπο Ε12.

Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε την αναστολή της υποβολής του Ε12.