Οικονομία

Βρούτσης για συντάξεις και αγορά εργασίας: Περνάμε στη νέα ψηφιακή εποχή

Βρούτσης για συντάξεις και αγορά εργασίας: Περνάμε στη νέα ψηφιακή εποχή
Την νέα ψηφιακή εποχή για τις συντάξεις και την αγορά εργασίας παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης κατά την ομιλία του σε ημερίδα ενημέρωσης για το Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, με τίτλο «Συλλογική Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή».

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάπτυξη ενός νέου τρόπου δημιουργίας έξυπνων προτάσεων δημιουργικής πολιτικής και παρέμβασης, όπως η πρωτοβουλία ReBrain Greece, η οποία θα παρουσιαστεί στις 9 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε, πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάζονται εξειδικευμένες και στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες αφενός μεν μειώνουν το διοικητικό και λειτουργικό κόστος αφετέρου δε αυξάνουν γεωμετρικά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των σχεδιαζόμενων δράσεων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό εξελιγμένο τρόπο απονομής συντάξεων, με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ», επισημαίνοντας ότι, την 1η Ιουνίου 2020, θα εκδοθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι, στο προσεχές διάστημα, θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», μέσω του οποίου απλοποιούνται τα έντυπα και αλλάζει δομικά και ριζικά η «ΕΡΓΑΝΗ Ι», καθώς εξελίσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας, της απλούστευσης και υπέρ των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Εργασίας, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θωράκιση των εργαζομένων, του εργατικού δικαίου και πάνω από όλα της συνεπούς επιχείρησης και του υγιούς ανταγωνισμού. Όπως υπογράμμισε, στον πυρήνα της «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» είναι το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργαζομένου.

Επίσης αναφέρθηκε και στον e-ΕΦΚΑ προαναγγέλλοντας τη διοικητική και την οργανωτική ενοποίηση των κατακερματισμένων ή των διαφορετικών συστημάτων απονομής συντάξεων. Όπως εξήγησε, η απονομή σύνταξης μέσα από το επικουρικό και εφάπαξ θα τεθεί κάτω από τον ψηφιακό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, τον e-ΕΦΚΑ.