Οικονομία

Οι Νέοι Αγρότες της Μακεδονίας δικτυώνονται

Οι Νέοι Αγρότες της Μακεδονίας δικτυώνονται Οι Νέοι Αγρότες της Μακεδονίας δικτυώνονται
Οι Νέοι Αγρότες της Μακεδονίας δικτυώνονται Την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας και δικτύωσης ώστε να καταστεί σαφές ότι η ομαδική δουλειά αποτελεί "κλειδί" για την καθιέρωσή τους στον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την επιτυχημένη έξοδο των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού, επιδιώκουν οι Νέοι Αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη, οι εγγεγραμμένοι Νέοι Αγρότες των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας Πέλλας, Χαλκιδικής και Κιλκίς ξεπερνούν τους 2200, ενώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, που "τρέχει" μέχρι τις 15 Μαΐου, αναμένεται να διπλασιάσουν τον αριθμό τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Παναγιώτα Σεργάκη, ανέφερε ότι ο παραγωγός είναι "ο πιο ευάλωτος και αδύναμος κρίκος, σε ό,τι αφορά την καιροσκοπική συμπεριφορά, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα" και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των Νέων Αγροτών για τη μείωση του ρίσκου σε όλα τα επίπεδα, είναι μια έννοια που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο "έδαφος" στη χώρα μας.

Από την πλευρά της, η γεωτεχνικός Άννα-Μαρία Γιάντση επεσήμανε ότι η διστακτικότητα πολλών αγροτών για συνεργασία εξαιτίας των κακώς κειμένων του "συνεταιρίζεσθαι" τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να υποχωρεί λόγω και της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι "ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος".

Σημείωσε δε, πως εν μέσω της οικονομικής κρίσης, είναι αναγκαίο -ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη φορά- να δοθεί "ψήφος εμπιστοσύνης" στις ομάδες παραγωγών, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της κατάρτισης κι εκπαίδευσης των Νέων Αγροτών.