Οικονομία

Οι προτάσεις του ΤΕΕ για την προώθηση εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Προτάσεις άμεσης εφαρμογής ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην ημερίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε την ανάγκη θέσπισης «γενναίων και περισσότερων φορολογικών κινήτρων». Όπως εξήγησε, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ για ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κτιρίων ανά έτος, προκειμένου δηλ. να έχουν αναβαθμιστεί περί τα 600.000 κτίρια μέχρι το 2030, δεν αρκούν μόνο τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και οι επιδοτήσεις, αλλά απαιτούνται θεσμικά και φορολογικά κίνητρα για ιδιώτες και για επιχειρήσεις. Επεσήμανε επίσης ότι ζητούμενο παραμένει ο αριθμός των δημοσίων κτιρίων που θα ανακαινισθούν με το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ των 500 εκατομμυρίων καθώς επίσης και το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας που αναμένεται.

Επιπλέον, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην ανάγκη μέτρησης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων με πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές, τονίζοντας ότι η Εθνικό Σχέδιο για την εξοικονόμηση κινδυνεύει να αποτύχει σε περίπτωση που «συνεχίσουμε να λειτουργούμε στη λογική “50 ευρώ ανά ενεργειακό πιστοποιητικό”». Τόνισε επίσης την ανάγκη σύνταξης των προτύπων για τη νέα κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, θέμα για το οποίο η χώρα μας οφείλει να ζητήσει μια μικρή παράταση, προκειμένου να υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση, όπως είπε.

Εξάμηνη παράταση απαιτείται επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στασινό, και για την υλοποίηση της προηγούμενης κοινοτικής οδηγίας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, καθώς υπάρχουν ακόμα τεχνικές και νομικές εκκρεμότητες.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, απαιτούνται άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και όλα τα σχετικά κείμενα μέσα σε αυτή την προθεσμία, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατατίθενται απλές ενεργειακές μελέτες για κάθε οικοδομή, και να μην υλοποιούνται ποτέ με βάση τη νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ