Οικονομία

Νέο πρόγραμμα voucher για φορτοεκφορτωτές

Νέο πρόγραμμα voucher για φορτοεκφορτωτές Νέο πρόγραμμα voucher για φορτοεκφορτωτές
Νέο πρόγραμμα voucher για φορτοεκφορτωτές Υπουργική απόφαση του Γ. Βρουτση σηματοδοτεί την έναρξη νέου προγράμματος vοucher για φορτοεκφορτωτές όπου θα πρσφέρει εκπαιδευτικό επίδομα 750 ευρώ ώστε να καταρτιστούν επάνω απόκτηση των βασικών επαγγελματικών γνώσεων σε πρακτικό επίπεδο του εν λόγω επαγγέλματος . Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο voucher.gov.gr.

Συγκεκριμένα η EYE/ ΕΚ) της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα είναι ο δικαιούχος και θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος voucher για 3928 φορτοεκφορτωτές με τίτλο «Επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης φορτοεκφορτωτών ξηράς-λιμένος».

Ο σκοπός του προγράμματος voucher είναι  η επίτευξη της ομαλής λειτουργικότητας, ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του φορτοεκφορτωτικού κλάδου και η συγκράτηση της επαπειλούμενης ανεργίας των εργαζομένων στον κλάδο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:
• Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών
• Πρακτική άσκηση 3° ωρών σε αδειοδοτημένες δομές των παρόχων κατάρτισης με τη μορφή case studies.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα voucher και για την εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει η ΕΥΕ/ΕΚΤ, έχουν οι απασχολούμενοι ως φορτοεκφορτωτές οι οποίοι πληρούν διαζευκτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) οι απασχολούμενοι ως φορτοεκφορτωτές οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Α' του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών που τηρείται στη Διεύθυνση Αμοιβής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και φέρουν βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή,

β) οι απασχολούμενοι ως φορτοεκφορτωτές οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Β του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών, και φέρουν βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή,

γ)οι απασχολούμενοι ως φορτοεκφορτωτές που πληρούν τις προϋποθέσεις για απευθείας εγγραφή στο Μητρώο Β, σύμφωνα με τις περιπτώσεις β και γ του εδ. ii της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ. αριθμ. 14366/416 /9"5_ 2013 (ΦΕΚ 1110/Β/9-5-2013), ΚΥΑ, όπως αυτή ισχύει.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του, μη δυνάμενος να τη μεταβάλει εκ των υστέρων.

Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας.

Η επιτυχής παρακολούθηση του προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα στους απασχολούμενους στον φορτοεκφορτωτικό κλάδο να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή ξηράς-λιμένος

Κάθε επαγγελματίας του φορτοεκφορτωτικού κλάδου, όπως αυτός ορίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4093/2012 και στις εξουσιοδοτικές αυτού κανονιστικές πράξεις, που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφ' όσον επιλεγεί βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα, θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα παραλάβει την «Επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης φορτοεκφορτωτή ξηράς -λιμένος», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Το φυσικό αντικείμενο των προγραμμάτων κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/04/2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 6.435.000€ .

Τόσο η θεωρητική κατάρτιση, όσο και η πρακτική άσκηση είναι επιδοτούμενη και θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά εκτός ωραρίου εργασίας των ωφελουμένων. Τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν εξολοκλήρου (τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό τους σκέλος) από παρόχους κατάρτισης, οι οποίοι θα περιληφθούν σε Μητρώο Παρόχων.

Πρακτική άσκηση: αφορά την απόκτηση των βασικών επαγγελματικών γνώσεων σε πρακτικό επίπεδο, με τη μορφή της σύνθετης πρακτικής άσκησης, και μέσω της τεχνικής της μελέτης περίπτωσης (case study), προκειμένου οι ωφελούμενοι να βελτιώσουν τις επαγγελματικές γνώσεις του θεωρητικού μέρους.

Επιταγή επαγγελματικής κατάρτισης φορτοεκφορτωτών ξηράς-λιμένος: αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.200€, το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού επιδόματος.
Εκπαιδευτικό Επίδομα: περιλαμβάνει το επίδομα κατάρτισης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε: 750€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Πάροχος κατάρτισης: Κάθε αδειοδοτημένος ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 ή Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 2, πάροχος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.

H ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.voucher.gov.gr, η οποία αφορά ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, αποκλειστικά μέσω της οποίας θα γίνει η διαχείριση όλων των ενεργειών για την υλοποίηση της δράσης (όπως υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από ωφελουμένους και παρόχους κατάρτισης, παρακολούθηση της υλοποίησής της από την ΕΥΕ/ΕΚΤ κλπ.), καθώς και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την παρούσα πρόσκληση και τη δράση.

Διαδικασία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής

Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετέχει στην παρούσα δράση πρέπει:

Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, υποχρεωτικά αποκλειστικά στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής». Εφιστάται η προσοχή των φορτοεκφορτωτών στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η «Αίτηση συμμετοχής» υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο αιτών.

Διαδικασία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής

Κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελουμένων και να συμμετέχει στην παρούσα δράση πρέπει:
Α. Να συμπληρώσει και να υποβάλει σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, υποχρεωτικά αποκλειστικά στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Να διαφυλάξει το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.

Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας.

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής των ωφελουμένων ορίζεται με ανακοίνωση της ΕΥΕ-ΕΚΤ, η οποία δημοσιεύεται στην ειδική ιστοσελίδα της Δράσης.

δείτε όλη την απόφαση για το πρόγραμμα voucher στο παρακάτω επισυναπτόμενο

NETWORK