Οικονομία

Καταργείται το όριο των 52 ετών για τις χήρες του ΜΤΠΥ

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Καταργείται το ηλικιακό όριο των 52 ετών για τις χήρες του Μετοχικού Ταμείου πολιτικών υπαλλήλων. Επαναχορηγείται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί λόγω ηλικιακού ορίου

Καταργείται για τον/την χήρο/α κατά το χρόνο θανάτου μερισματούχου, το ηλικιακό όριο των 52 ετών, προκειμένου να λαμβάνουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ
όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μάλιστα στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η χορήγηση του μερίσματος, από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, ν.4670/2020, το μέρισμα επαναχορηγείται.

Ειδικότερα αίρεται το ηλικιακό όριο των 52 ετών για την επαναχορήγηση στο χήρο, στη χήρα του μερίσματος με συνέπεια το μέρισμα να επαναχορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας του χήρου/της χήρας, ανεξάρτητα από την ηλικία του/της κατά την ημερομηνία θανάτου.

Ως εκ τούτου στις περιπτώσεις που ο χήρος ή η χήρα κατά την ημερομηνία θανάτου είναι μικρότερος/η από 55 ετών το μέρισμα χορηγείται στο χήρο ή χήρα για τρία έτη και στη συνέχεια αναστέλλεται και επαναχορηγείται στο 67ο έτος του/της.

Παράλληλα αυστηροποιείται το πλαίσιο επιστροφής καταβληθέντων εισφορών στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε δοθεί η δυνατότητα σε μετόχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί από φορέα κύριας ασφάλισης και δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ, να δικαιωθούν επιστροφής των ατομικών τους καταθέσεων με τον νέο νόμο του Βρούτση τίθεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο, εξαντλώντας παράλληλα τη δυνατότητα αναγνώρισης ή εξαγοράς ή εφαρμογής της διαδοχικής ασφάλισης προκειμένου ο μέτοχος να δικαιωθεί μέρισμα.

Συγκεκριμένα εάν ο μέτοχος συνταξιοδοτηθεί από φορέα κύριας ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ για απονομή μερίσματος, δικαιούται επιστροφής εισφορών εφόσον καταρχήν έχει ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ταμείο τουλάχιστον τριών ετών, και δεν έχει το δικαίωμα να αναγνωρίσει ή να εξαγοράσει χρονικό διάστημα για τη συμπλήρωση του ελαχίστου ορίου συμμετοχής και δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει απονομή σύνταξης ή μερίσματος με την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης με το ΜΤΠΥ είτε ως απονέμοντα είτε ως συμμετέχοντα οργανισμό.

Ως εκ τούτου στις περιπτώσεις που τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης συμπληρώνονται, είτε με αναγνώριση εξαγορά χρόνου ασφάλισης, είτε εφαρμόζοντας τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης για την απονομή σύνταξης ή μερίσματος, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή επιστροφής των ατομικών καταθέσεων.

Επίσης ορίζεται ότι οι μερισματούχοι του Ταμείου οι οποίοι, κατά τις 12-5-2016, έχουν ήδη διοριστεί ή όσοι διορίζονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής, σε οποιαδήποτε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου και μόνο, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ και συνεχίζεται η καταβολή του δικαιούμενου μερίσματος.

Στην υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ υπάγονται πλέον όλοι οι λοιποί μερισματούχοι
Συνεπώς, όσοι μερισματούχοι αναλάβουν εργασία από την οποία προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΜΤΠΥ και δεν αφορά θέση μετακλητού υπαλλήλου, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση ασφάλισης τους στο ΜΤΠΥ και παράλληλα διακόπτεται η καταβολή του μερίσματός τους.