Οικονομία

ΟΓΑ: Πρώτα το τιμολόγιο και μετά τα έξοδα κηδείας

ΟΓΑ: Πρώτα το τιμολόγιο και μετά τα έξοδα κηδείας ΟΓΑ: Πρώτα το τιμολόγιο και μετά τα έξοδα κηδείας
ΟΓΑ: Πρώτα το τιμολόγιο και μετά τα έξοδα κηδείας Στη καθιέρωση της καταβολή του επιδόματος που αναφέρεται στα έξοδα κηδείας, αφού πρώτα ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει το σχετικό τιμολόγιο προσανατολίζεται να προχωρήσει ο ΟΓΑ. Ακολούθως, θα αποδίδεται υπέρ του Δημοσίου ο προβλεπόμενος ΦΠΑ που είναι 23%.

Ήδη ο διοικητής του Οργανισμού, Ξενοφών Βεργίνης, έχει ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, να υπάρξει η απαραίτητη θεσμική διόρθωση. Έως τώρα το επίδομα αυτό, της τάξης των 800 ευρώ, κοστίζει στον ΟΓΑ περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού η θάνατοι ανέρχονται σε 32.000 έως 40.000 τον χρόνο.

Αναφορικά με διαρροές στον τύπο περί «πολλαπλής καταβολής του επιδόματος κηδείας», ο κ. Βεργίνης σημειώνει ότι από την μέχρι σήμερα έρευνα, το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύεται. «Φαίνεται δύσκολο να προκύψει δεδομένου ότι γίνονται συνεχείς διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δύο μηχανογραφικών υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ και του ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι, τυχόν υποβολή αίτησης για δεύτερη φορά για το βοήθημα των εξόδων κηδείας, που αφορά τον ίδιο συνταξιούχο δεν είναι δυνατή, αφού ακυρώνεται αυτόματα από το σύστημα.