Οικονομία

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί ΟΑΕΔ: Η επίσημη ημερομηνία που ανοίγουν

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί ΟΑΕΔ: Η επίσημη ημερομηνία που ανοίγουν
Ανοίγουν τις πόρτες τους στα παιδιά οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του ΟΑΕΔ την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News.

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί ήταν να ανοίξουν σήμερα και να υποδεχθούν τα παιδιά στις 3 Σεπτεμβρίου όμως λόγω και των καταγγελιών που έκανε η Αδέσμευτη Φωνή των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ θα ανοίξουν τελικά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ είχαν προτείνει με ανακοίνωσή τους να αλλάξει η ημερομηνία έτσι ώστε την βδομάδα από 1 μέχρι 4 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τους σταθμούς, να ενημερώσουν τους γονείς για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης της πανδημίας και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και απολυμάνσεις στους σταθμούς

Οι ΒΝΣ του ΟΑΕΔ θα λειτουργήσουν από 7 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 06:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 8 μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2020) έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.

Σήμερα λειτουργούν είκοσι πέντε πρότυποι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, κτιριακής δυναμικότητας 2060 θέσεων για βρέφη και νήπια και με το υπάρχον προσωπικό έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας κατά μέσο όρο 1300 βρεφών και νηπίων.

Από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ οι οκτώ (8) βρίσκονται στα όρια του Ν. Αττικής και δέκα έξι (16) στη Περιφέρεια, κυρίως σε Δήμους με μεγάλο εργατικό δυναμικό.

Στους Β.Ν.Σ. ΟΑΕΔ φιλοξενούνται βρέφη από οκτώ (8) μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο. Είναι παιδιά γονέων που είναι δικαιούχοι των παροχών του Ο.Ε.Ε. Tα κριτήρια επιλογής βρεφών και νηπίων καθορίζονται με απόφαση του Δ.Σ, είναι κοινωνικά (παιδιά πολυτέκτων, ορφανά, παιδιά μονογονικών οικογενειών ,παιδιά αναπήρων κ.λ.π) και οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος).

Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους). Παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωϊνό και μεσημεριανό κάθε ημέρα), η οποία παρασκευάζεται στους σταθμούς, όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα η σίτιση γίνεται από εταιρεία παρασκευής τροφίμων (μέσω διαγωνισμού). Σύμφωνα με τις υπ΄αριθμ. 7/28.2.2012, άρθρο 2 & 3, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 39 τ.Α΄/29.2.2012), περί ρύθμισης θεμάτων για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 4046/2012 και 9/8.3.2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 49/τ. Α΄/9.3.2012), καταργήθηκαν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ.