Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2020: «Φρένο» στα εκκαθαριστικά βάζουν όσοι έχουν ακίνητα στα 26 μικρά νησιά αλλά και αλλού

ΕΝΦΙΑ 2020: «Φρένο» στα εκκαθαριστικά βάζουν όσοι έχουν ακίνητα στα 26 μικρά νησιά αλλά και αλλού
Μικρή καθυστέρηση φαίνεται να προκύπτει στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2020 μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία περι απαλλαγής από τον φόρο ακίνητης περιουσίας των ακινήτων στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι αποκλειστικά τα εκκαθαριστικά ιδιοκτησιών τα οποία περιλαμβάνουν ακίνητα σε νησιά που απαλλάσσονται αλλά και ακίνητα τα οποία επιβάλλεται κανονικά ο φόρος.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, η ΑΑΔΕ αναγκαστικά θα πρέπει να περιμένει την νομοθέτηση της απαλλαγής των ακινήτων που βρίσκονται στα 26 νησιά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο.

Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να εκδόσει τμηματικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2020 από την στιγμή που ένας φορολογούμενος μπορεί να έχει για παράδειγμα ένα ακίνητο στην Αθήνα και ένα ακίνητο στις Οινούσσες. Η κατ΄εξαγγελία προς το παρόν απαλλαγή θα πρέπει να κατατεθεί στην Βουλή ώστε να ψηφιστεί και να ακολουθήσει η έκδοση της σε ΦΕΚ, ώστε η ΑΑΔΕ να διαγράψει τον ΕΝΦΙΑ από τις στήλες του TAXIS τα ακίνητα στα 26 αυτά νησιά .

Η ΑΑΔΕ με το που θα νομοθετηθεί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά αυτά θα μπορέσει να αναρτήσει στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά όλων των υπόχρεων.

Τα σχετικά εκκαθαριστικά για περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων θα εκδοθούν σίγουρα πριν την εκπνοή της πρώτης δόσης για το 2020, η οποία είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι φετινός φόρος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019 ενώ ισχύει και για φέτος η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 22% που ίσχυσε για πρώτη φορά το 2019, η οποία είναι μεγαλύτερη για την μικρές περιουσίες (για περιουσίες ως 60.000 φτάνει το 30%) και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στο 10% για περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης επεκτείνεται και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί για φέτος σε 6 δόσεις.

Τα 26 μικρά νησιά που τα ακίνητα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι:

Ηρακλειά
Δονούσα
Σχοινούσα
Σίκινος
Ανάφη
Θηρασιά
Κουφονήσι
Γαύδος
Ψέριμος
Τήλος
Οινούσσες
Λειψοί
Κάσος
Οθωνοί
Καστελόριζο
Αρκιοί
Αντίπαξοι
Άγιος Ευστράτιος
Ψαρά
Αγαθονήσι
Γυαλί
Φούρνοι
Ερεικούσα
Χάλκη
Νίσυρος
Μαθράκι.