Οικονομία

Εκτός φορολογητέου εισοδήματος, τα έσοδα από ομαδικό ασφαλιστήριο

Εκτός φορολογητέου εισοδήματος, τα έσοδα από ομαδικό ασφαλιστήριο Εκτός φορολογητέου εισοδήματος, τα έσοδα από ομαδικό ασφαλιστήριο
Εκτός φορολογητέου εισοδήματος, τα έσοδα από ομαδικό ασφαλιστήριο Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δεν θεωρείται εισόδημα, το ποσό που καταβάλλεται σε ασφαλιζόμενο με ομαδικό συνταξιοδοτικό συμβόλαιο εφάπαξ παροχής, εάν προκύπτει από επιστροφή κεφαλαίου από κρατήσεις που είχαν γίνει στη μισθοδοσία.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, προϋπόθεση για να μην συμπεριληφθεί το εν λόγω εισόδημα στο φορολογητέο, είναι τα ποσά αυτά να μην εξέπεσαν από το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και να φορολογήθηκαν στο εκάστοτε έτος. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου, διότι αποτελεί το επενδυμένο κεφάλαιο που επιστρέφεται.

Συνεπώς το συγκεκριμένο ποσό δεν αναγράφεται καθόλου στη φορολογική δήλωση. Αντίθετα, εάν υπάρχει ποσό που προκύπτει από υπεραπόδοση των μαθηματικών αποθεμάτων, τότε θεωρείται εισόδημα που προκύπτει από κινητές αξίες και πρέπει να αναγράφεται στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης (κωδικός 659)