Οικονομία

ΙΚΑ: Μειώνονται οι συντάξεις κατά 70% για βουλευτές και αιρετούς

ΙΚΑ: Μειώνονται οι συντάξεις κατά 70% για βουλευτές και αιρετούς ΙΚΑ: Μειώνονται οι συντάξεις κατά 70% για βουλευτές και αιρετούς
ΙΚΑ: Μειώνονται οι συντάξεις κατά 70% για βουλευτές και αιρετούς Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μείωση 70% για τις συντάξεις όσων συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθούς, λόγω της θέσης που έχουν καταλάβει είτε ως αιρετοί σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού, είτε ως βουλευτές. Η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι η περικοπή αυτή ισχύει από την 1.1.2013 και μετά.

Αφορά όλους τους συνταξιούχους, που καταλαμβάνουν θέσεις ως αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ., πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη διοικητικών συμβουλίων.

Όπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι που δικαιούνται λόγω της θέσης τους, την προβλεπόμενη αντιμισθία, έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν αυτής, και έτσι να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, χωρίς μείωση. Αρκεί να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στο φορέα τους. Ειδικά γι' αυτή την περίπτωση πάντως, το ΙΚΑ συνιστά στους συνταξιούχους να απευθύνονται για επιβεβαίωση στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ της Γενικής Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών (Σταδίου 27, τκ 10183, Αθήνα).

Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι η καταβολή της σύνταξης μπορεί και να ανασταλεί στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει από εξαρτημένη εργασία ποσό μεγαλύτερο από το 50πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, που μεταφράζεται σε ποσά υψηλότερα των 1678,50 ευρώ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά όσους δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία και τους αυτοτελώς απασχολούμενους συνταξιούχους. Επίσης, δεν αφορά τους πωλητές λαϊκού λαχείου, τους δικηγόρους που έχουν σχέση έμμισθης εντολής και όχι σχέση εξαρτημένης εργασίας και τους απασχολούμενους συνταξιούχους με σύμβαση έργου.

Το ΙΚΑ υπενθυμίζει ότι οι συνταξιούχοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα τους, στην περίπτωση που εργάζονται. Τυχόν παράλειψη της υποχρέωσης αυτής συνεπάγεται και τρίμηνη αναστολή καταβολής της σύνταξης. Συνταξιούχοι οι οποίοι καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες από 1.500 ημέρες ασφάλισης, υπό καθεστώς αναστολής ή μείωσης της σύνταξής τους, δικαιούνται επανυπολογισμό της σύνταξης. Εξαιρούνται των περικοπών οι συνταξιούχοι που εργάζονται στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με μειωμένο ωράριο, έως 10 ώρες την εβδομάδα.