Οικονομία

Διαγωνισμός Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0»

Διαγωνισμός Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0» Διαγωνισμός Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0»
Διαγωνισμός Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0» Τον 2ο Διαγωνισμό Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0» ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνεργασία με τον οργανισμό Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC), στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του γενικού γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, δρ Χρήστου Βασιλάκου.

Στον χαιρετισμό του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε περίτρανα, σε ένα δυσχερές περιβάλλον για τη χώρα μας, ότι οι ταλαντούχοι επιστήμονές μας μπορούν να κάνουν νέες επιχειρήσεις και start ups, καθώς και να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους. Η χώρα αυτή σέβεται την καινοτομία και θέλει να την προβάλει ως καλό παράδειγμα, ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του τόπου είναι οι ιδιαίτερες ικανότητες των ανθρώπων του. Το όραμα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ικανοτήτων που έχουμε σαν ανθρώπινο δυναμικό για να καταστήσουμε τη χώρα μας πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, στον κόσμο που γεννιέται».

Εξάλλου, ο κ. Βασιλάκος επισήμανε ότι «έχει τεθεί ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για τις δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας, έτσι ώστε να φτάσουν στο 1,2% του ΑΕΠ έως το 2020, με απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του στόχου αυτού την αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων για έρευνα από τις επιχειρήσεις». Παράλληλα, ανέφερε ότι «εκτός από τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάδειξη προτεραιοτήτων έρευνας και τεχνολογίας, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, έχει ολοκληρωθεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, το οποίο θα διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν συνέργειες και θα αναδειχθούν οι καινοτόμες ιδέες».

Μέσω του διαγωνισμού ΣΦΕΕ Innovation Project, o Σύνδεσμος επιδιώκει, την ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης μεταξύ ερευνητικών φορέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του, την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και της υπεραξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας, την ανάδειξη του κλάδου της υγείας/φαρμάκου ως πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» της χώρας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μελλοντικής υπεραξίας για τον κλάδο, την Ελλάδα και τους πολίτες της.

Μέρος των δράσεων αποτελεί και η σημερινή εκδήλωση, ΣΦΕΕ Innovation Project Day, στο πλαίσιο της οποίας 21 start ups που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και start ups από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κατ΄ιδίαν συναντήσεις με δέκα επενδυτές και Venture Capital Funds και εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με στόχο μελλοντικές συνεργασίες.

Ο ΣΦΕΕ προχωρά φέτος:
- Στη διεξαγωγή road show σε πέντε πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη και Πάτρα), προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ώστε να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός, αλλά και να διερευνήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών του κλάδου και του ερευνητικού κόσμου.
- Στη διοργάνωση workshops γύρω από θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στον χώρο της υγείας, τη σημασία της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων ερευνητών, καθώς και την ενίσχυση της σύμπραξης με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής: «Υπό αυτή την έννοια πρωτοβουλίες όπως ο σημερινός διάλογος για τον ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και η παρουσίαση της ερευνητικής δουλειάς των υποψηφίων στο σημερινό speed dating με επενδυτές και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις- μέλη του ΣΦΕΕ, προάγουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας. Αποτελούν πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης και υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και έχουν πολλαπλασιαστική αξία που υπερβαίνει την προώθηση νέων καινοτόμων ιδεών στο χώρο της υγείας. Η καινοτομία στον δικό μας κλάδο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για μια στροφή επενδύσεων στην καινοτομία, σε όλους τους κλάδους».

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα του πάνελ, προκύπτει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει περαιτέρω αναπτυξιακά κίνητρα και να ενθαρρύνει την προώθηση Καινοτομικών Επενδύσεων που θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα για την ενίσχυση του ερευνητικού ιστού και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας της χώρας.