Οικονομία

Από την 1η Ιουλίου η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις

Από την 1η Ιουλίου η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις
Από την 1η Ιουλίου η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις Η μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις, πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και μετά. Σύμφωνα με το διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Τάσο Παπανικολάου, η εισήγηση προς το υπουργείο Εργασίας για οριζόντιες περικοπές σε όλους τους συνταξιούχους του Ταμείου, οι οποίοι υπερβαίνουν το 1.000.000 άτομα, έχει γίνει επί της ουσίας, αποδεκτή.

Ο λόγος που επιβάλλεται η συγκεκριμένη περικοπή, είναι γιατί τίθεται παράλληλα σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής, βασική προϋπόθεση των ταμείων που χορηγούν επικουρικές συντάξεις είναι να μην παράγουν ελλείμματα. Άρα, η συγκεκριμένη μείωση είναι πιθανό να μην είναι η τελευταία, καθώς θα πραγματοποιείται έλεγχος για την πορεία του ΕΤΕΑ, κάθε τρίμηνο, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου οι περικοπές θα γίνουν πριν από την παρακράτηση του φόρου που αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό, στο τέλος του οικονομικού έτους, το συνολικό ποσό εισοδήματος να έχει υποχωρήσει τόσο, ώστε να βρίσκεται σε χαμηλότερη φορολογική κλίμακα. Άρα, ο συνταξιούχος που θα υποστεί τώρα τη μείωση, μπορεί κατά την επόμενη φορολογική περίοδο να πληρώσει μικρότερο φόρο. Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή κατά 5,2%, αντιστοιχεί σε μειώσεις που κατά μέσο όρο, φτάνουν τα 10 ευρώ το μήνα, μιας και οι επικουρικές συντάξεις έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 200 ευρώ μηνιαίως.