Οικονομία

ΟΑΕΔ: Τέσσερα προγράμματα για 35.500 ανέργους

ΟΑΕΔ: Τέσσερα προγράμματα για 35.500 ανέργους
ΟΑΕΔ: Τέσσερα προγράμματα για 35.500 ανέργους Από τον Ιούλιο τίθενται σε εφαρμογή τέσσερα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, με στόχο να ωφεληθούν έως 35.500 εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ .

 Πρόκειται για προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί και η διοίκηση του Οργανισμού, αισιοδοξεί ότι έως τότε θα υπάρχουν και τα απαραίτητα κονδύλια για την περαιτέρω προώθησή τους. Ειδικότερα, τα προγράμματα είναι:

*Πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25 έως 66 ετών. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά τη δημιουργία έως 12.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Θα υπάρχει επιδότηση της θέσης εργασίας με 18 ευρώ ημερησίως ή έως 450 ευρώ το μήνα. Τα υπόλοιπα χρήματα θα καταβάλλονται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

*Δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους που προέρχονται από ειδικές ομάδες του πληθυσμού. Ο ΟΑΕΔ θα παρέχει επιδότηση που θα ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως.

*Από το φθινόπωρο τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας για 10.000 ανέργους, μέσω δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Η επιδότηση του ΟΑΕΕ θα είναι 15 ευρώ την ημέρα για όσους είναι κάτω των 25 ετών και επιδότηση 18 ευρώ την ημέρα για κάθε πρόσληψη ανέργου άνω των 25 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απασχόληση έως πέντε μήνες.

*Επίσης έως το τέλος του έτους, ο ΟΑΕΔ προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία ένα ακόμα πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με στόχο να υπάρξουν έως 12.500 επιπλέον ωφελούμενοι.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης η προώθηση προγράμματα για επιπλέον 50.000 ανέργους, στο πλαίσιο της δράσεων κοινωφελούς απασχόλησης. Όπως τονίζει το Ταμείο, θα δοθεί προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους και σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.