Οικονομία

Αλλαγές στα πρόστιμα για τους αδήλωτους εργαζόμενους

Αλλαγές στα πρόστιμα για τους αδήλωτους εργαζόμενους Αλλαγές στα πρόστιμα για τους αδήλωτους εργαζόμενους
Αλλαγές στα πρόστιμα για τους αδήλωτους εργαζόμενους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ένα πρόστιμο ανά περίπτωση και ανά ημέρα θα καταβάλλει ο εργοδότης που εντοπίζεται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ότι έχει στην εργασία του, ανασφάλιστους εργαζομένους.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και η οποία συμπληρώνει παλαιότερη αντίστοιχη απόφαση από τον Αύγουστο του 2013, ρυθμίζεται η πιθανότητα να επιβληθούν περισσότερα από ένα πρόστιμα στην ίδια επιχείρηση, για την ίδια αιτία και την ίδια ημέρα. Ουσιαστικά, με τη ρύθμιση αυτή, θα δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση που δέχτηκε έλεγχο την ίδια ημέρα, τόσο από κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, όσο και από ελεγκτές του ΙΚΑ, για παράδειγμα, να πληρώσει μόνο το πρώτο από τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν.

Το συγκεκριμένο εδάφιο στην νέα υπουργική απόφαση έχει ως εξής: «Αν επιβληθούν σε μία επιχείρηση, εκμετάλλευση ή άλλη εργασία, περισσότερα του ενός πρόστιμα για την ίδια αιτία, κατά την ίδια ημερολογιακή ημέρα, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε., της ΕΥΠΕΑ και του Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ., η καταβολή του προστίμου, γίνεται άπαξ και βάσει της πράξεως επιβολής προστίμου που κοινοποιήθηκε πρώτη σε αυτόν. Ο παραβάτης δε, υποχρεούται να κοινοποιήσει αντίγραφο του προαναφερόμενου διπλότυπου είσπραξης και στις συναρμόδιες Υπηρεσίες».