Οικονομία

Μηνύσεις από το ΙΚΑ σε περιπτώσεις παράνομων συντάξεων

Στον Εισαγγελέα όλες οι αξιόποινες πράξεις σε βάρος του ΙΚΑ Στον Εισαγγελέα όλες οι αξιόποινες πράξεις σε βάρος του ΙΚΑ
Μηνύσεις από το ΙΚΑ σε περιπτώσεις παράνομων συντάξεων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κάθε υπάλληλος του ΙΚΑ, οφείλει να ανακοινώνει στον αρμόδιο Εισαγγελέα, οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη διώκεται αυτεπαγγέλτως και η οποία υποπίπτει στην αντίληψή του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σε διαφορετική περίπτωση υποπίπτει ο ίδιος στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Σε έγγραφο της διοίκησης του Ιδρύματος, γίνεται ειδική αναφορά για τις περιπτώσεις που έχουν πιστωθεί αχρεωστήτως συντάξεις και εισπράχθηκαν μετά το θάνατο του συνταξιούχου – δικαιούχου. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι οι υπάλληλοι οφείλουν να πράξουν αναλόγως και να αποστείλουν στον αρμόδιο Εισαγγελέα την όποια αναφορά, για να αποφύγουν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους.

Μάλιστα, σημειώνεται με έμφαση στο ίδιο έγγραφο ότι δεν τίθεται θέμα διακριτικής ευχέρειας των διευθυντών ως προς την υποβολή ή μη μηνυτήριας αναφοράς. Η εισαγγελική αρχή είναι πλέον αρμόδια να εκτιμήσει εάν θα κινήσει περαιτέρω την προβλεπόμενη διαδικασία.

Για να μην υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα πρέπει οι οφειλέτες να προσέλθουν εντός τριμήνου στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος και να επιστρέψουν «οικειοθελώς» τυχόν αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις, που εισέπραξαν μετά το θάνατο συνταξιούχου. Σημειώνεται όμως ότι, δεν νοείται «υποχώρηση της νομιμότητας και του υπηρεσιακού καθήκοντος» για λόγους «κοινωνικής ευαισθησίας προς τους πολίτες που αναγκάστηκαν , λόγω οικονομικής ανέχειας, να εισπράξουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία δεν επέστρεψαν οικειοθελώς εντός τριμήνου.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι, ειδικά για τις περιπτώσεις που τα πιστωτικά ιδρύματα δεν επιστρέφουν στο ΙΚΑ «ολοσχερώς τις αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις μετά το θάνατο συνταξιούχου», επειδή μπορεί να παρακρατήθηκαν λόγω οφειλής που μπορεί να είχε ο συνταξιούχος δυνάμει δανειακής σύμβασης που είχε συναφθεί μεταξύ τους, « γεννάται αξίωση προς επιστροφή τους από τους νόμιμους κληρονόμους του συνταξιούχου». Ο λόγος είναι ότι τέτοιες δανειακές συμβάσεις, θεωρούνται περιουσιακές και συνιστούν κληρονομητές έννομες σχέσεις

# TAGS