Οικονομία

Λύσεις για τις αδειοδοτήσεις οστρακοκαλλιεργειών αναζητά η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας

Λύσεις για τις αδειοδοτήσεις οστρακοκαλλιεργειών αναζητά η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας Λύσεις για τις αδειοδοτήσεις οστρακοκαλλιεργειών αναζητά η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας
Λύσεις για τις αδειοδοτήσεις οστρακοκαλλιεργειών αναζητά η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας Θέματα αδειοδοτήσεων των μυδοκαλλιεργειών και των οστρακοκαλλιεργειών στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και ορθολογικής διαχείρισης των κελυφών απασχολούν τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής, οι οποίες αναζητούν λύσεις και δρομολογούν σχετικές παρεμβάσεις. Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τις εν λόγω περιοχές όπου αλιεύονται χιλιάδες τόνοι μυδιών και οστρακοειδών το χρόνο, καταλαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή της χώρας και "στέλνοντας" κυρίως στο εξωτερικό το 90% της συνολικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοφάνη Παπά, το πρόβλημα των αδειοδοτήσεων των καλλιεργητών μπορεί να διευθετηθεί με την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Για το λόγο αυτό σε σύσκεψη που έγινε προ ημερών στην Περιφέρεια, παρουσία του γενικού διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θωμά Αλεξανδρόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της ΠΟΑΥ και με τις ζώνες του Θερμαϊκού, ώστε μέχρι τον Αύγουστο να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης του Κόλπου, που θα δώσει τέλος στην απώλεια εισοδήματος για την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των κελυφών, ο κ. Παπάς σχολίασε ότι προκύπτει από τα υπολείμματα της διαδικασίας επεξεργασίας των οστρακοειδών που προορίζονται για τις αγορές. "Τα περισσότερα οστρακοειδή προωθούνται στην αγορά με το κέλυφος ωστόσο τμήμα αυτών κατευθύνεται στους καταναλωτές χωρίς το κέλυφος. Ειδικά γι΄ αυτή την κατηγορία αποβλήτων, που δεν θεωρούνται επικίνδυνα ζωικά απόβλητα, έχουν προκύψει διαφοροποιήσεις καθώς ο ΧΥΤΑ Πιερίας τα δέχεται ενώ η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης δεν προβλέπει τη διαχείρισή τους" σχολιάζει ο κ. Παπάς. Συνεπώς, όπως λέει, εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα, όπως η επικοινωνία του οικείου δήμου με τον ΧΥΤΑ της Πιερίας ώστε να κατευθύνονται εκεί, η τροποποίηση της ΕΠΟ του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης ή η αδρανοποίηση των κελυφών μέσω της διαδικασίας της καύσης.

Σημειώνεται ότι στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια συμμετείχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και νεοκλεγείς δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σύντομα λύσεις στα προβλήματα που σχετίζονται με τις μυδοκαλλιέργειες και τις οστρακοκαλλιέργειες της Χαλάστρας και των Κυμίνων.