Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ : Ερχεται νέος κύκλος ''επιθέσεων'' στα εργασιακά

ΣΥΡΙΖΑ : Ερχεται νέος κύκλος ''επιθέσεων'' στα εργασιακά ΣΥΡΙΖΑ : Ερχεται νέος κύκλος ''επιθέσεων'' στα εργασιακά
ΣΥΡΙΖΑ : Ερχεται νέος κύκλος ''επιθέσεων'' στα εργασιακά Την εκτίμηση ότι επέρχεται «νέος κύκλος επιθέσεων» σε εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες και μειώσεις μισθών, διατυπώνουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή.

Επερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εργασίας, που κατατέθηκε στη Βουλή επαναφέρει στο προσκήνιο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του Ταμείου για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξέχοντα τον Δημήτρη Στρατούλη, αρμόδιο για εργασιακά θέματα, διερωτώνται εάν το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΔΝΤ, στις οποίες ξεχωριστό ρόλο έχει η κατάργηση των περιορισμών για τις ομαδικές απολύσεις. Επίσης, το ΔΝΤ έχει εκφραστεί θετικά στην επαναφορά του μέτρου της «ανταπεργίας» (lock out) σε βάρος των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ενώ θέλει να γίνει δυσκολότερη η λήψη αποφάσεων για μία απεργία. Ακόμα οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στην πλήρη κατάργηση των τριετιών που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, με κίνδυνο να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων έως 30% επιπλέον, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στην ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην εργασιακή ζούγκλα που είναι ήδη παρούσα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:  1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, ενώ είναι διαδεδομένο πλέον το φαινόμενο της πληρωμής σε είδος. Αυξάνονται, δηλαδή, συνεχώς οι περιπτώσεις, στις οποίες εργοδότες δίνουν ένα μικρό ποσό έναντι μισθού ή, ακόμα χειρότερα, καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων τους με κουπόνια αγοράς τροφίμων και άλλων προϊόντων, ενώ προσλαμβάνουν νέους και νέες κάτω των 25 ετών, ακόμα και με μηνιαία σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ καθαρό μισθό, δηλαδή 2,25 ευρώ καθαρό ημερομίσθιο. Τέλος, πολλοί εργοδότες δεν καταβάλλουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και επιδόματα αδείας.