Οικονομία

Ο ΣτΠ καταγγέλλει τα ΚΕΚ,δεν αποδίδουν το επίδομα κατάρτισης στους ανέργους

Ο ΣτΠ καταγγέλλει τα ΚΕΚ,δεν αποδίδουν το επίδομα κατάρτισης στους ανέργους Ο ΣτΠ καταγγέλλει τα ΚΕΚ,δεν αποδίδουν το επίδομα κατάρτισης στους ανέργους
Ο ΣτΠ καταγγέλλει τα ΚΕΚ,δεν αποδίδουν το επίδομα κατάρτισης στους ανέργους Για «διαχειριστικά προβλήματα» κατηγορεί ο Συνήγορος του Πολίτη πολλά από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και προτείνει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος και τη διασφάλισης της χορήγησης του επιδόματος κατάρτισης στους δικαιούχους. Ο ΣτΠ εξέδωσε σήμερα ειδική ανακοίνωση για το θέμα της λειτουργίας των ΚΕΚ, επισημαίνοντας ότι έχει διερευνήσει πολλές αναφορές πολιτών κατά τα τελευταία έτη, οι οποίοι συμμετείχαν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που υλοποιούνται ΚΕΚ.

Από την εξέταση των αναφορών διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι πολλά ΚΕΚ εμφανίζουν διαχειριστικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, δημιουργώντας μεγάλη επισφάλεια στους συμμετέχοντες σε αυτά.

Η Αρχή έχει αποστείλει έγγραφο προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στις αρχές του 2014, με το οποίο υπέβαλε σειρά προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Μεταξύ άλλων ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος και τη διασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος κατάρτισης στους δικαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το Υπουργείο στο έγγραφο αυτό.

Πιο συγκεκριμένα στη Σύνοψη διαμεσολάβησης που έδωσε ο ΣτΠ στη δημοσιότητα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι πολλά ΚΕΚ, παρότι έχουν λάβει την β΄ δόση χρηματοδότησης, δεν αποπληρώνουν

τους καταρτιζόμενους εντός ενός μηνός από τη λήξη του προγράμματος κατάρτισης,

σύμφωνα με τα οριζόμενα στο συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ ΚΕΚ και

καταρτιζόμενου. Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων κατάρτισης εντάσσονται σε αυτά μετά από μακρόχρονη περίοδο ανεργίας, πολλοί μάλιστα είναι γονείς ανήλικων παιδιών και

στην οικογένεια τους δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος. Κατά συνέπεια, όπως τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτης, οποιαδήποτε καθυστέρηση πληρωμής του επιδόματος κατάρτισης στον δικαιούχο

από τον ανάδοχο εξωθεί τα άτομα αυτά σε ουσιαστική οικονομική εξάντληση. Η μόνη επιλογή των

ενδιαφερομένων απομένει η προσφυγή στη δικαιοσύνη, δυνατότητα που δεν υπάρχει στην πράξη καθώς συνεπάγεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για άτομα που έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει καταγγελία της σύμβασης παροχής υπηρεσιών, την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης και την

ανάκτηση του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από τα ΚΕΚ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣτΠ, σε καμία περίπτωση, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν διασφαλίζει την πληρωμή καταρτιζομένων και εκπαιδευτών.

Το θέμα έχει αναδειχθεί από την Αρχή, ήδη από το 2011, στην ετήσια έκθεση που είχε ετοιμαστεί τότε. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα με τα ΚEΚ αυξάνονται και έτσι η Αρχή απέστειλε έγγραφο στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στις αρχές του 2014 και στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, πρότεινε τα εξής:

Την πλήρη αποσύνδεση της καταβολής του επιδόματος κατάρτισης από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, καθώς και από τη διαχειριστική επάρκεια και την ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα των ΚΕΚ.
Την επανεξέταση των συμβάσεων μεταξύ Υπουργείου και ΚΕΚ εις βάρος των οποίων έχουν γίνει καταγγελίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα δυσλειτουργίας.
Την διενέργεια τακτικού ελέγχου των ΚΕΚ στο πλαίσιο της πιστοποίησής τους.
Την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης για τη βελτίωση του συστήματος και τη διασφάλιση της χορήγησης του επιδόματος κατάρτισης στους ωφελούμενους.