Οικονομία

«Μπούσουλας» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να κάνετε μόνοι σας την αίτηση για τις αγροτικές επιδοτήσεις

φωτογραφία: eurokinissi φωτογραφία: eurokinissi
Μία πολύ αναλυτική εγκύκλιο εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαδικασία υποβολής των ΟΣΔΕ για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2021. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι ιδιαίτερα εύκολη για όσους δεν έχουν αλλαγές στις δηλώσεις του

Να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η 22η Ιουνίου. Στην εγκύκλιο του Οργανισμού αναλύονται τα κριτήρια που πρέπει να δηλωθούν στην ΟΣΔΕ και την διαδικασία.

Η υποβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης αποτελεί υποχρέωση του παραγωγού προκειμένου να του καταβληθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις. Ο δικαιούχους που δεν αιτείται ενίσχυση στο πλαίσιο καθεστώτος στρεμματικής ενίσχυσης, αλλά ζητά ενίσχυση στο πλαίσιο άλλου καθεστώτος, δηλώνει ένα έχει στην διάθεση του γεωργικές εκτάσεις, τις εν λόγω εκτάσεις στο έντυπο της Αίτησης Ενίσχυσης που υποβάλλει, στο οποίο αριθμεί τις εκτάσεις αυτές. 

Δικαιούχος που υπέχει μόνο υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης δηλώνει το έντυπο της Αίτησης Ενίσχυσης τις εκτάσεις που έχει στην διάθεση του για κάθε ημερολογιακό έτος. 

Ο γεωργός υποβάλλει μία μόνο ενιαία αίτηση κατ' έτος, η οποία αποτελεί:

  • α) δήλωση της συνολικής γεωργικής εκμετάλλευσης, η οποία, ανάλογα με την περίπτωση, περιλαμβάνει:
    -τα είδη, την αξία και τον αριθμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης, όπως αυτά διαμορφώνονται
    - όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης, είτε αφορούν το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης είτε λοιπά καθεστώτα ενίσχυσης είτε οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια,
    - το πλήθος του ζωικού κεφαλαίου ανά είδος και κατηγορία ζώου,
    - κάθε απαραίτητη πρόσθετη πληροφορία.
  • αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης,
  • αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για το καθεστώς ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, της παραγράφου 2.1 στοιχείο Β της παρούσας
  •  αίτηση χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους τομείς γεωργίας της παραγράφου 2.1 στοιχείο Β της παρούσας και
  • αίτηση χορήγησης ενίσχυσης για το καθεστώς της παραγράφου 2.1 στοιχείο Γ της παρούσας.
  •  αίτηση χορήγησης στήριξης για τα προγράμματα του στοιχείου Δ
  •  αίτηση στήριξης-χορήγησης των μέτρων στήριξης αγροτικής ανάπτυξης του στοιχείου Ε

Η ενιαία αίτηση προσυμπληρώνεται με βάση την έκταση που καθορίστηκε το προηγούμενο έτος (2020) ανά αγροτεμάχιο και διατίθενται στο/στη γεωργό βοηθητικά, προκειμένου να υποβάλλει την αίτηση του 2021.

Κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εντύπου της ενιαίας αίτησης, ο/η δικαιούχος δύναται να διορθώνει το προσυμπληρωμένο έντυπο εάν έχουν επέλθει μεταβολές ή εάν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο προσυμπληρωμένο έντυπο είναι ανακριβείς. Η ορθή συμπλήρωση της αίτησης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του/της γεωργού.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσδιορίζουν και να δηλώνουν με σαφή τρόπο την έκταση κάθε αγροτεμαχίου. Η Ενιαία Αίτηση είναι πλήρως γεωχωρική.

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ΟΣΔΕ