Οικονομία

Αιτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα ΟΑΕΔ 2014 όλη η εγκύκλιος

Αιτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα ΟΑΕΔ 2014 όλη η εγκύκλιος Αιτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα ΟΑΕΔ 2014 όλη η εγκύκλιος
Αιτήσεις για τα οικογενειακά επιδόματα ΟΑΕΔ 2014 όλη η εγκύκλιος Την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων και των δικαιολογητικών για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ για το έτος 2014 ενώ οι δικιαούχοι θα το λάβουν για τελευταία φορά αφού πλέον καταργείται απο το 2015. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού οι αιτήσεις ανοίγουν πρωτα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δικαιούχους .Σε ό,τι αφορά την υποβολή αιτήσεων, αυτές μπορούν να γίνουν μέσω του εργοδότη, των ΚΕΠ, ή του ταχυδρομείου και να παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως του αριθμού των τέκνων, δηλαδή χωρίς να συντρέχουν οι ημερομηνίες που προαναφέρθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ θα καταβληθούν φέτος μειωμένα κατά 50%, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και μετά. Από την 1.1.2015 και μετά τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, αναμένεται να καταργηθούν.

Η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος, θα γίνει με πίστωση του λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος στο βιβλιάριο της ΕΤΕ.

Το οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ χορηγείται:

(α) Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου
σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (σχετ. ν.δ. 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ» και άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/83).
(Εξυπακούεται ότι δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο αριθμό παιδιών).

(β) Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αρθ. 1 παρ. 1 ν. 4075/2012).

(γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α' και β' βαθμού (αρθ. 1 παρ.2 4075/2012).

ΕΝΑΡΞΗ ΛΗΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ    

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, με την υπ' αριθμ. 1771/26/03-06-2014 απόφασή του, όρισε ως ημερομηνία έναρξης κατάθεσης αιτήσεων για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος τρέχοντος έτους:
1)    την 14-07-2014 για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω
2)    τη 01-09-2014 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά
3)    την 01-10-2014 για τους δικαιούχους με ένα παιδί

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά οικογενειακού επιδόματος που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.

Οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, σε περιπτώσεις που αυτοί κρίνουν, δύνανται να παραλαμβάνουν δικαιολογητικά, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών, σε χρονική περίοδο εκτός της αντίστοιχης ορισθείσας.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης οικογενειακού επιδόματος έτους 2014 ορίζεται η 31-01-2015. (Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού το με αριθμ. πρωτ. Β126860/08.07.2011 γεν. έγγραφο της Δ/νσης Ασφάλισης με θέμα: «Απόρριψη αιτήσεων Οικογενειακού Επιδόματος λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών»).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:
•    η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.
ή
•    τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή
•    τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή
•    τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας -λοχείας.
 
Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χρόνος χορηγηθείσας από τον ΟΑΕΔ Ειδικής Παροχής Προστασίας της Μητρότητας, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι για τους ασφαλισμένους που ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ισχύουν οι οδηγίες που περιέχονται στα με αριθμ. πρωτ. Β117233/5-6-2006 και Β127990/3-8-2012 γεν. έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:
α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
γ) να είναι άγαμα

 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ    

Α. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Α1. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ
1 . Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι την παραπάνω Βεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος). Εν προκειμένω, υπενθυμίζεται η βάσει προηγούμενων Εγκυκλίων της Δ/σης Ασφ/σης (π.χ. με αριθμ. Β114563/31.03.2009) υποχρέωση των Υπηρεσιών του Οργανισμού για δειγματοληπτικό έλεγχο των Βεβαιώσεων Εργοδοτών (στο 10% των περιπτώσεων τουλάχιστον).
2.    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (άρθρο 18 ν. 1346/83). (μόνο από νέους δικαιούχους)
3.    Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Α.Μ. του οικείου ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.
Στο σημείο αυτό παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:
Σύμφωνα με τις παρ. 4 του άρθρου 2 της με αριθμ. 6/28.02.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38/Α'/28.02.2012), η οποία εκδόθηκε με εξουσιοδότηση του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α'/14.02.2012) ορίζεται ότι:

«4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης. [.]»
Συνεπώς, οι Υπηρεσίες θα συγκρίνουν ανά ατομική περίπτωση το επίδομα παιδιών που υποχρεούται να καταβάλλει ο εργοδότης βάσει της παραπάνω διάταξης, με το επίδομα παιδιών που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Επαναλαμβάνεται ότι δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, που βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων,
δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/83).

Επίσης υπενθυμίζεται ότι οι Υπηρεσίες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις αλλαγές στις ΣΣΕ (Κλαδικές, Ομοιοεπαγγελματικές, Επιχειρησιακές κτλ) μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: http://www.ypakp.gr (αριστερά της οθόνης: ΘΕΜΑΤΑ Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - Δ.Α. - Κ.Υ.Α.). και επικουρικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΜΕΔ: http://www.omed.gr.
Τέλος, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα με αριθ. πρωτ. Β136143/21.09.2011 και Β149281/12.12.2011 Γεν. Έγγραφα της Δ/νσης Ασφάλισης (υπερίσχυση Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε περίπτωση συρροής της με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).

δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο