Οικονομία

Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους: Ποιοι εντάσσονται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στο επίδομα στέγασης

Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους: Ποιοι εντάσσονται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και στο επίδομα στέγασης
Tο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και λειτουργεί συμπληρωματικά, στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της έλλειψης αυτής.

Τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» περιλαμβάνει σχετική ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ. Ειδικότερα το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και λειτουργεί συμπληρωματικά, στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της έλλειψης αυτής. Γενικός στόχος του προγράμματος αποτελεί η συμβολή στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης.

Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται ως εξής:

α. Η άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.
β. Η κινητοποίηση για επανένταξη αστέγων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.
γ. Από το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, ικανών για εργασία, η ένταξη υποχρεωτικά ποσοστού 20% κατ’ ελάχιστον, ανά εγκεκριμένο σχέδιο σε επιδοτούμενη από το πρόγραμμα εργασία για περίοδο τουλάχιστον τριών (3) μηνών και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
δ. Η περαιτέρω ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Δικαιούχοι φορείς

1. Φορείς που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης σχεδίων, αυτόνομα ή συνεργαζόμενοι, είναι:
α. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού ανεξαρτήτως πληθυσμού και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, στους οποίους λειτουργούν δομές των περ. α’, γ’ και δ’ του άρθρου 3, ανεξαρτήτως πληθυσμού.
β. Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

2. Ο Δικαιούχος Φορέας συμπράττει, για τους σκοπούς υλοποίησης του σχεδίου, συνυποβάλλοντας αίτηση συμμετοχής, με Διαχειριστή Φορέα, ο οποίος δύναται να είναι αναπτυξιακή επιχείρηση Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού ή κοινωφελής δημοτική επιχείρηση ή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον ν. 2646/1998 (Α’ 236), που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών της ομάδας στόχου.

3. Ο Δικαιούχος Φορέας διατηρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα, την υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και εκθέσεων προς την Αρχή Διαχείρισης του άρθρου 10 και την ευθύνη της συνολικής υλοποίησης του σχεδίου, συνυπογράφοντας με το Διαχειριστή Φορέα όλες τις δαπάνες του έργου.

Ωφελούμενοι

Ως ωφελούμενες μονάδες ορίζονται οι ακόλουθες κατηγορίες:
α. Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,
β. Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα,
γ. Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία,
δ. Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων Φορέων του ν. 4139/2013 (Α’ 74) και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Δικαιολογητικά ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

1. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, για την ένταξη ωφελούμενων στο πρόγραμμα είναι τα εξής:
α. Βεβαίωση διαμονής σε Ξενώνα Μεταβατικής Φιλοξενίας, Υπνωτήριο ή Ξενώνα Γυναικών θυμάτων βίας ή Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων ή βεβαίωση από την Κοινωνική Υπηρεσία ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου ότι ο ωφελούμενος διαβιεί στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.
β. Έκθεση κοινωνικής έρευνας από κοινωνικό λειτουργό των ανωτέρω δομών ή της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή του Κέντρου Κοινότητας του δήμου.
γ. Έκθεση αξιολόγησης από κοινωνικό λειτουργό του Δικαιούχου Φορέα που τεκμηριώνει τη δυνατότητα ένταξης του ωφελούμενου στο πρόγραμμα.
δ. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος και η βάσει αυτής εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα) του τελευταίου, ανάλογα με τον χρόνο που ζητείται η υποβολή τους, φορολογικού έτους και πρόσφατη βεβαίωση δηλωθείσας περιουσιακής κατάστασης του ωφελούμενου (Έντυπο Ε9).
ε. Δελτίο ταυτότητας ή άδεια διαμονής του ωφελούμενου.
στ. Σε περίπτωση συνοίκησης μεμονωμένων ατόμων, ιατρικές γνωματεύσεις ότι δεν πάσχουν από δερματολογικό ή αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς και ότι δεν έχουν έκπτωση της λειτουργικότητας ή διαταραχή συμπεριφοράς λόγω σοβαρού ψυχικού νοσήματος που καθιστά μη δυνατή τη συμβίωση.
ζ. Προφίλ των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και ατομικό ή οικογενειακό σχέδιο κοινωνικής επανένταξης.
η. Αίτηση συμμετοχής του ωφελούμενου στο πρόγραμμα.

2. Η ένταξη στο πρόγραμμα προϋποθέτει την υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ του Δικαιούχου Φορέα, του Διαχειριστή Φορέα και των ενηλίκων μελών του ωφελούμενου νοικοκυριού, το οποίο περιλαμβάνει τα βασικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο μερών, με βάση την παρούσα και την Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Σχεδίων.

Πυλώνες ενεργειών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους ακόλουθους πυλώνες ενεργειών:

1. Επιδότηση ενοικίου για διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

2. Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία που περιλαμβάνουν:

α. Επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες.
β. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης εργασίας της περ. α’.
γ. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες για νέες θέσεις εργασίας.
δ. Επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης ή τη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης ή τη δημιουργία αγροτικής ή κτηνοτροφικής μονάδας. Για τη λήψη της επιδότησης, απαιτείται η υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου και έγκριση αυτού από την Αρχή Διαχείρισης.
ε. Επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
στ. Ένταξη, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε διαθέσιμα προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης, εκπαίδευσης και απασχόλησης/προώθησης στην εργασία από τον Ο.Α.Ε.Δ.
ζ. Ένταξη, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

3. Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν, ιδίως:

α. Υποστήριξη στη διαδικασία εύρεσης στέγης και εργασίας.
β. Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής.
γ. Συμμετοχή σε δράσεις ενεργοποίησης του Δικαιούχου και του Διαχειριστή Φορέα, ιδίως, δράσεις αγωγής υγείας και διατροφής, εκπαίδευσης και πολιτισμού, εθελοντισμού.
δ. Διασύνδεση και υποστήριξη στη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας των δήμων, τον Ο.Α.Ε.Δ. και άλλες κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο, ιδίως:
αα. Την εγγραφή των ικανών προς εργασία ανέργων στον Ο.Α.Ε.Δ.,
ββ. Την ένταξη σε διαθέσιμα προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης, εκπαίδευσης και απασχόλησης/ προώθησης στην εργασία από τον Ο.Α.Ε.Δ.,
γγ. Την εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων των Κέντρων Κοινότητας,
δδ. Την κατάθεση αίτησης για λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Οι ικανοί προς εργασία ωφελούμενοι του προγράμματος, που είναι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ. και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, δικαιούνται να λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 3 και της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Δ13/οικ./33475/1935/15.06.2018 (Β’ 2281) κοινής υπουργικής απόφασης,
εε. Την κατάθεση αίτησης για λήψη άλλων κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών κατά περίπτωση, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις,
στστ. Την εγγραφή των ανηλίκων στην υποχρεωτική εκπαίδευση
ε. Μεταπαρακολούθηση της στεγαστικής και εργασιακής κατάστασης των ωφελούμενων για διάστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους μετά την ολοκλήρωση των παροχών του προγράμματος.

Όροι και προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα

1. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 2 του άρθρου 5, έχουν επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), κατά την ημερομηνία πρόσληψης. Η Αρχή Διαχείρισης διατηρεί τη ευχέρεια να ζητήσει όσα επιπλέον έγγραφα είναι απαραίτητα για την κατά την κρίση της διαπίστωση της καταλληλότητας και φερεγγυότητας των υποψηφίων εργοδοτών επιχειρήσεων.

2. Οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την επιχείρηση εργοδότη που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους.

3. Οι επιχειρήσεις εργοδότες κατά την υποβολή του εντύπου Ε3 Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης, δηλώνουν σε ειδικό πεδίο τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Ένταξη ωφελούμενων στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης μετά τη λήξη του προγράμματος

1. Οι ικανοί προς εργασία ωφελούμενοι του προγράμματος οι οποίοι, μετά τη λήξη του δικαιώματός τους, απεντάσσονται από το πρόγραμμα, είναι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ. και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, δικαιούνται να λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του άρθρου 235 του ν. 4389/2016 (Α’ 94), για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής σχετικής αίτησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 3 και της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Δ13/οικ./33475/1935/15.06.2018 κοινής υπουργικής απόφασης.

2. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος οι οποίοι, μετά τη λήξη του δικαιώματός τους απεντάσσονται από το πρόγραμμα, δικαιούνται να λάβουν το Επίδομα Στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής σχετικής αίτησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης, που δικαιούνται οι ωφελούμενοι της παρούσας, ισούται με το 75% της επιδότησης ενοικίου, σύμφωνα με τα όρια που καθορίζονται στην παρ. 1Α του άρθρου 7. Το επίδομα καταβάλλεται, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, από τον μήνα που έπεται της λήξης του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» για κάθε ωφελούμενο και ισχύει για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σύμβασης μίσθωσης κατοικίας για το ως άνω χρονικό διάστημα και κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 3, 4 και της παρ. 2 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία Δ13οικ.10747/256/06.03.2019 (Β’ 792) κοινής υπουργικής απόφασης, καθώς και της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 ως προς την απαιτούμενη διάρκεια διαμονής.

3. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος των δώδεκα (12) μηνών της παρ. 2, οι ωφελούμενοι δικαιούνται να λάβουν εκ νέου το Επίδομα Στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017, κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής σχετικής αίτησης, για επιπλέον διάστημα δώδεκα (12) μηνών, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σύμβασης μίσθωσης κατοικίας για το ως άνω χρονικό διάστημα και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 4 και της παρ. 2 του άρθρου 6 της υπό στοιχεία Δ13οικ.10747/256/06.03.2019 κοινής απόφασης, καθώς και της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 4472/ 2017 ως προς την απαιτούμενη διάρκεια διαμονής.

4. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ωφελούμενους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις ως άνω παραγράφους, γίνεται με την υποστήριξη των Φορέων του άρθρου 2, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας των δήμων, τη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την εταιρεία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).