Οικονομία

Καίει το έλλειμμα του IKA

Καίει το έλλειμμα του IKA Καίει το έλλειμμα του IKA
Καίει το έλλειμμα του IKA Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με... δημιουργική λογιστική και αλχημείες, η διοίκηση του IKA προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται το έλλειμμα που εγγράφεται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας και να το διατηρήσει σε υποφερτά επίπεδα. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, στο τέλος της χρονιάς το IKA θα έχει έλλειμμα που θα φτάσει τα 780 εκατ. ευρώ, σχεδόν το μισό από το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2013. Όμως χωρίς τα λογιστικά «τρικ» που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ήταν αισθητά υψηλότερο. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το ΙΚΑ αποδίδει με σημαντική καθυστέρηση (από 3 έως και 6 μήνες), τα ποσά που εισπράττει από εισφορές, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΤΕΑ.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, υπολογίζονται ότι τα ποσά που δεν αποδόθηκαν, ενώ θα έπρεπε, στους παραπάνω Οργανισμούς, αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό ότι εάν το ΙΚΑ απέδιδε κανονικά τα ποσά αυτά, τότε η καταβολή των συντάξεων θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολη και τελικά το έλλειμμα στο τέλος του έτους, θα ήταν πολύ υψηλότερο. Αυτή η τακτική όμως, έχει ως συνέπεια, το πρόβλημα εσόδων που έχει το ΙΚΑ, να μετακυλίεται σε άλλους φορείς. Έτσι, ο ΟΑΕΔ με τη σειρά του δυσκολεύεται να προχωρήσει σε νέα προγράμματα, αφού μέρος των κονδυλίων που θα μπορούσε να αξιοποιήσει βρίσκονται στο ΙΚΑ. Με τη σειρά του ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει προβλήματα κάλυψης πάγιων αναγκών περίθαλψης και το ΕΤΕΑ δυσκολεύεται να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις. Μπορεί λοιπόν το ΙΚΑ να εξυπηρετείται από αυτή την πρακτική, όχι όμως και οι φορείς τους οποίους έχει «τρελάνει στο φέσι». Βέβαια, η διοίκηση του Ιδρύματος δεν λειτουργεί αυτόνομα και όλες οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ποσών που πρέπει, προς τους άλλους φορείς, έχουν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Άλλωστε, ποιος υπουργός θα ρίσκαρε έστω και για ένα μήνα, να προκύψει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους του ΙΚΑ;

Σε ό,τι αφορά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης που έχει δοθεί στο ΙΚΑ, ανέρχεται στο 42,2%, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ποσοστό  που αντιστοιχεί σε 1,522 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,608 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να μιλάμε για καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και όμως, για να μπορέσει το ΙΚΑ να δώσει τις συντάξεις στο τέλος του μήνα, πρέπει να δανείζεται περίπου 150 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πρόκειται για ένα δανεισμό που δεν διαρκεί περισσότερο από ένα διήμερο, αφού τα χρήματα επιστρέφονται στο ΓΛΚ στο ακέραιο. Όμως όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος της Κοινωνικής Ασφάλισης «τι θα γινόταν εάν ένα μήνα το ΓΛΚ αρνηθεί να μας διευκολύνει; Πολύ απλά δεν θα υπάρχουν χρήματα για να δοθούν οι συντάξεις και θα προκύψουν καθυστερήσεις». Είναι λοιπόν τόσο οριακή η λειτουργία του ΙΚΑ, που τα πάντα βρίσκονται σχεδόν σε «ισορροπία τρόμου», αναφορικά με την καταβολή των συντάξεων.

# TAGS