Οικονομία

Σεμινάριο στην Μελισσοκομία στο Επιμελητήριο Ηλείας

Σεμινάριο στην Μελισσοκομία στο Επιμελητήριο Ηλείας Σεμινάριο στην Μελισσοκομία στο Επιμελητήριο Ηλείας
Σεμινάριο στην Μελισσοκομία στο Επιμελητήριο Ηλείας Πρόκειται ειδικότερα για ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκόμων διάρκειας 15 ωρών που υλοποιείται από το κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Πύργου, και αναλυτικά έχει ως εξής:

Πέμπτη 24/07: Μελισσοκομικά φυτά – Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης , μελισσοσμηνών.

Παρασκευή 25/07: Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης.

Δευτέρα 28/07: Βιολογική μελισσοκομία  (όροι και προϋποθέσεις).

Και τις τρεις ημέρες το σεμινάριο θα διεξάγεται από 08.00π.μ. έως 01.00μ.μ. ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη κατάρτισης κα Ιωάννα Βρεττού (τηλ. 2621028063).

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ

Οδηγίες προς τους μελισσοκόμους για την τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε μια νέα περιοχή έδωσε η Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Ηλείας.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

•  Οι κυψέλες να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μέτρων από τους αγροτικούς δρόμους και οδούς. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται κατά την τοποθέτηση κυψελών εκατέρωθεν των κεντρικών ζωνών του δάσους των Θινών. Θεωρείται καλή πρακτική η τοποθέτηση των κυψελών με τέτοιο τρόπο ώστε οι μέλισσες κατά την έξοδό τους από την κυψέλη να πετούν μακριά από μονοπάτια αναψυχής ή όταν παρεμβάλλονται φυσικά ή τεχνικά εμπόδια.

•  Οι κυψέλες να μην τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από κατοικημένες οικίες.

•  Οι κυψέλες να μην τοποθετούνται σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από ποιμνιοστάσια και τόπους ποτίσματος ζώων.

•  Πριν την τοποθέτηση των κυψελών σε δασική περιοχή, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να ενημερώνονται από το αρμόδιο Δασαρχείο για τυχόν δασικές απαγορευτικές διατάξεις και να γνωστοποιούν στοιχεία επικοινωνίας στο δασοφύλακα της περιοχής.

•  Συνιστάται στους μελισσοκόμους να τοποθετούν μαζί με τις κυψέλες τους, υδροδοχεία με νερό για τις ανάγκες των μελισσών τους, ώστε να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε βρύσες, κήπους, πισίνες, σιντριβάνια ή άλλες κατασκευές συλλογής ύδατος.  

•  Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να συλλέγουν και από μακρύνουν από το χώρο τοποθέτησης των μελισσοσμηνών τους τυχόν απορρίμματα (όπως φιάλες πόσιμου νερού, υπολείμματα τροφών, κενές συσκευασίες μελισσοτροφών, κατεστραμμένες κυψέλες ή βάσεις τοποθέτησης των κυψελών π.χ. ελαστικά αυτοκινήτων).

•  Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται ώστε μετά το τέλος των μελισσοκομικών εργασιών να σβήνεται με μεγάλη επιμέλεια το καπνιστήρι.