Οικονομία

ΟΑΕΔ : Mε το... σταγονόμετρο τα προγράμματα

ΟΑΕΔ : Mε το... σταγονόμετρο τα προγράμματα ΟΑΕΔ : Mε το... σταγονόμετρο τα προγράμματα
ΟΑΕΔ: Mε το... σταγονόμετρο τα προγράμματα Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Εν μέσω καλοκαιριού και επικρατεί μάλλον... ψύχρα αναφορικά με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ , αφού χωρίς κοινοτική επιδότηση τα περισσότερα παραμένουν «παγωμένα». Η εμπλοκή που έχει προκύψει με τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ που πρόκειται να περάσουν στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020), αλλά ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό, έχει επί της ουσίας «μπλοκάρει» τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που προωθεί ο ΟΑΕΔ.

Ως άμεση συνέπεια αυτής της εμπλοκής είναι να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έναρξη των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ , παρά το γεγονός ότι έχουν εξαγγελθεί από τις αρχές Μαΐου, δηλαδή πριν από τις διπλές εκλογές (δημοτικές – ευρωεκλογές). Σε κάθε περίπτωση, είναι μόλις τρία τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται ακόμα με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Αυτά είναι:

*Πρόγραμμα για απασχόληση 10.000 ανέργων σε Τοπικές Δράσεις (ΤΟΠΕΚΟ – ΤΟΠΣΑ). Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα.
*Πρόγραμμα για νέους ανέργους έως 35 ετών, που μπορούν να υποβάλλουν επιχειρηματικά σχέδια στον ΟΑΕΔ και, αν εγκριθούν, να λάβουν επιδότηση 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει στις αρχές του έτους με στόχο να καλυφθούν 2.000 ωφελούμενοι και επαναπροκηρύχθηκε γιατί προέκυψαν 900 κενές θέσεις.
*Πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που η λειτουργία τους επηρεάζεται αρνητικά, από τα έργα κατασκευής στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και μετά τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα, λόγω αυτής της εμπλοκής με τα κοινοτικά κονδύλια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού επισημαίνουν ότι έως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα είναι έτοιμη η προκήρυξη του προγράμματος για παροχή κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και τοπικούς φορείς, με στόχο την πεντάμηνη απασχόληση σε 50.000 ανέργους. Ακολουθεί ένα ακόμα πρόγραμμα για 16.000 ανέργους χαμηλών προσόντων, που αφορά την επιδότηση και την κατάρτιση και την ολιγόμηνη πρακτική άσκησή τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Το πρόγραμμα κατάρτισης με voucher αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες και αφορά 50.000 ωφελούμενους. Το σχέδιο της προκήρυξης του voucher μπορείτε να το δείτε εδώ

Στις αρχές του φθινοπώρου η διοίκηση του ΟΑΕΔ προσανατολίζεται να έχει έτοιμο άλλο ένα πρόγραμμα, για 5.000 ανέργους ηλικίας 25 έως 66 ετών, που απευθύνεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο πρόγραμμα είχε τεθεί σε ισχύ πριν από μερικούς μήνες και οι θέσεις απασχόλησης καλύφθηκαν σε 48 ώρες μόλις...