Οικονομία

Στον ΟΑΕΕ οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές

Στον ΟΑΕΕ οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Στον ΟΑΕΕ οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές
Στον ΟΑΕΕ οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Υποχρεωτική είναι από την 1η Ιουλίου η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών που είναι εγγεγραμμένοι στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών (ΣΟΕΛ). Σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού εξαιρούνται μόνο όσοι κατά την ανωτέρω ημερομηνία έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Για τη συμπλήρωση της 25ετίας λαμβάνεται υπόψη τόσο ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης ως μέλος του ΣΟΕΛ, όσο και ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης από οποιαδήποτε άλλη εργασία, όπως και οποιοσδήποτε χρόνος ασφάλισης έχει αναγνωριστεί ή έχει υποβληθεί αίτηση αναγνώρισης έως τις 30 Ιουνίου 2014. Όσοι μπορούν να εξαιρεθούν από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος το νόμου (4254/2014) ή έως τις 7 Οκτωβρίου 2014.

Οι Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές που υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ μπορεί να είναι όσοι ασκούν το ελεγκτικό τους έργο ατομικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε εργαζόμενοι σε εταιρίες / κοινοπραξίες του χώρου, ανεξάρτητα από τη νομική σχέση με την οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Επίσης, μπορούν να ασκούν το ελεγκτικό τους έργο και να είναι εταίροι ή μέτοχοι ή κοινοπραττούντα μέλη εταιριών ή κοινοπραξιών Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετοχών τους και τη συμμετοχή τους ή μη στη διοίκηση αυτών.

Δεν ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ οι ασκούμενοι Ορκωτοί Ελεγκτές – Λογιστές, οι οποίοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για το χρόνο που διατηρούν την ιδιότητα του ασκούμενου.

Η ασφαλιστική σχέση των ασφαλιζομένων με τις διατάξεις του ν. 4254/2014 προσώπων συνεχίζεται και κατά το χρόνο της αναστολής άσκησης του επαγγέλματος. Η λήξη της ασφαλιστικής τους σχέσης με τον Οργανισμό συμπίπτει με την ημερομηνία της διαγραφής τους από τα Μητρώα του Σ.Ο.Ε.Λ.

Όσοι έχουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, αλλά είναι ασφαλισμένοι στο Λογαριασμό Υγείας των μελών του Σ.Ο.Ε.Λ., μπορούν με αίτησή τους να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς του κλάδου υγείας του ΟΑΕΕ. Η απαλλαγή αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης. Για την απαλλαγή απαιτείται σχετική βεβαίωση του Λογαριασμού Υγείας των μελών του Σ.Ο.Ε.Λ..

# TAGS