Οικονομία

Κίνδυνο αδυναμίας καταβολής εφάπαξ, έχει το ΤΠΔΥ

Κίνδυνο αδυναμίας καταβολής εφάπαξ, έχει το ΤΠΔΥ Κίνδυνο αδυναμίας καταβολής εφάπαξ, έχει το ΤΠΔΥ
Κίνδυνο αδυναμίας καταβολής εφάπαξ, έχει το ΤΠΔΥ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μια «ανάσα» πριν από την εμπλοκή βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), καθώς οι αιτήσεις απονομής των εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή υπερβαίνουν τις 40.000, με την τάση αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων να είναι αυξητική. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ταμείου κάνουν λόγο για «κύμα φυγής», που έχει προκαλέσει η πιθανότητα να αλλάξει το ασφαλιστικό προς το χειρότερο, με αποτέλεσμα το ΤΠΔΥ, να δυσκολεύεται πολύ για να ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του.

Με βάση τα δεδομένα ετήσια έσοδά του, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 310.000.000 ευρώ, το Ταμείο μέσα σε ένα έτος δεν μπορεί να απονείμει περισσότερα από 10.000 εφάπαξ. Αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθει η τετραετία στην αναμονή, με κίνδυνο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, τον Νοέμβριο του 2012, το υπουργείο Εργασίας, διέθεσε ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ στο ΤΠΔΥ για να υπάρξει απεμπλοκή στη χορήγηση του εφάπαξ, μιας και τότε βρίσκονταν στην «ουρά» περισσότερα από 50.000 άτομα. Τελικά, δύο χρόνια μετά, η κατάσταση είναι σχεδόν παρόμοια...

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,  της γενικής διεύθυνσης του Ταμείου, προκύπτει ότι φέτος από τον Ιανουάριο έως τις 24 Ιουλίου, είχαν κατατεθεί 10.800 αιτήσεις χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, είχαν υποβληθεί 7.200 αιτήσεις. Επίσης, μόνον κατά το μήνα Ιούλιο, υποβλήθηκαν φέτος 3.762 αιτήσεις απονομής εφάπαξ, ενώ πέρσι είχαν υποβληθεί την ίδια περίοδο, μόλις 1.161 αιτήσεις.