Οικονομία

IKA: Παρακράτηση 4% στις συντάξεις λόγω εισφοράς στον ΕΟΠΥΥ

IKA: Παρακράτηση 4% στις συντάξεις λόγω εισφοράς στον ΕΟΠΥΥ
ΙΚΑ: Παρακράτηση 4% στις συντάξεις λόγω εισφοράς στον ΕΟΠΥΥ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ, συνταξιοδοτήθηκαν από 1.1.2014 και μετά, θα πρέπει να υποστούν στη σύνταξή τους, παρακράτηση ύψους 4%, ως εισφορά προς τον κλάδο ασθενείας του ΕΟΠΥΥ. Η παρακράτηση αφορά όσους συνταξιούχους προέρχονται από τους εξής φορείς:

ΟΣΚ : Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων

ΤΕΟ: Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας

ΟΕΔΒ: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων

ΕΤΜΟΑ: Ειδικό Ταμείο Μονίμων Οδοστρωμάτων Αθηνών

ΤΑΧΔΙΚ: Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων

ΟΔΔΥ: Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού

ΟΛΠ: Οργανισμός Λιμένος Πειραιά

ΑΔΕΕ: Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Επίσης υγειονομικές παροχές από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω Ο.Π.Α.Δ. έχουν και συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. προερχόμενοι από Νομικά Πρόσωπα των Δήμων , υπάλληλοι Τ.Υ.Δ.Κ.Υ.

Στις περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί η σύνταξη, το ποσό της εισφοράς που προκύπτει θα παρακρατηθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Για όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι πριν από την 1.1.2014, η παρακράτηση του 4% θα γίνει αρχής γενομένης από τις συντάξεις του Μαϊου, ενώ το ποσό της εισφοράς που προκύπτει για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις, θα παρακρατηθεί σε δύο ισόποσες δόσεις.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, όταν προσέρχονται στις υπηρεσίες του τέως Ο.Π.Α.Δ. - Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. συνταξιούχοι της ανωτέρω κατηγορίας προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας τους και διαπιστώνεται ότι δεν έχουν καταβάλλει εισφορές στον κλάδο ασθένειας για τον Ο.Π.Α.Δ./Τ.Υ.Δ.Κ.Υ. και τα βιβλιάριά τους δεν φέρουν θεωρήσεις κατά τα προηγούμενα έτη θα ενημερώνονται ότι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις οφειλόμενες εισφορές είτε με παρακράτηση από την σύνταξή τους είτε με την εφάπαξ καταβολή τους στους λογαριασμούς των δύο Τομέων του τέως Ο.Π.Α.Δ. που τηρούνται στην Τράπεζα Πειραιώς. Η επιλογή τους θα πρέπει να διαπιστώνεται σε υπεύθυνη δήλωση.