Οικονομία

Στο «κόκκινο» OAEE , ΟΓΑ και IKA

Στο «κόκκινο» OAEE , ΟΓΑ και IKA
Στο «κόκκινο» ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΙΚΑ Του Βασίλη Αγγελόπουλου Υπέρβαση στην κρατική χρηματοδότηση των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ήδη χτυπήσει «συναγερμό» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εάν δεν ανατραπεί το σκηνικό κατά το β' εξάμηνο του έτους, τότε κινδυνεύει σοβαρά η ομαλή καταβολή των συντάξεων των Ταμείων. Εκτός και εάν η τρόικα επιτρέψει να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, κάτι που έως τώρα δεν φαντάζει πιθανό...

Σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, καθώς πάντα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, έχει απορροφήσει το 66,3% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή πάνω από τα 2/3 του συνόλου των 800 εκατ. ευρώ που πρόκειται να λάβει για φέτος το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Ακολουθεί ο ΟΓΑ, που έχει δαπανήσει το 56,5% της συνολικής επιχορήγησης, δηλαδή 1,38 δισ. ευρώ από τα 2,44 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί να δοθούν φέτος στο ταμείο των αγροτών. Στο ΙΚΑ έχει αξιοποιηθεί το 54,5% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1,29 δισ. ευρώ, από τα 2,374 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό κονδύλι που πρόκειται να δοθεί έως το τέλος του έτους στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το τρέχον έτος η κρατική επιχορήγηση σε σχέση με το 2013, έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση. Ειδικότερα, το 2013, ο ΟΑΕΕ εισέπραξε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ από 3,19 δισ. ευρώ το κάθε Ταμείο.

Οι λύσεις που έχουν προταθεί, εκτός από τη μείωση των δαπανών, που μεταφράζεται σε περικοπή συντάξεων, είναι άμεση αξιοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας των Ταμείων, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδά τους και να μην αναγκάζονται να κάνουν χρήση τόσο πρόωρα της κρατικής επιχορήγησης.