Οικονομία

Το κατάντημα του ΟΑΕΔ: Μόλις το 8,2% των ανέργων παίρνει επίδομα, από 26,7% το 2010

Το κατάντημα του ΟΑΕΔ: Μόλις το 8,2% των ανέργων παίρνει επίδομα, από 26,7% το 2010
Το κατάντημα του ΟΑΕΔ: Μόλις το 8,2% των ανέργων παίρνει επίδομα, από 26,7% το 2010 Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι επιδοτούμενοι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ, αντί να αυξάνονται στα χρόνια της κρίσης, όχι απλώς μειώνονται, αλλά βαίνουν προς... εξαφάνιση.

Τα νούμερα είναι αμείλικτοι «κατήγοροι» της διοίκησης του Οργανισμού, αλλά κυρίως της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που συνεχίζει να πανηγυρίζει όταν, με στοιχεία Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι μόλις 79.621 άτομα, αριθμός που μπροστά στους 963.462 εγγεγραμμένους ανέργους του Οργανισμού, αντιστοιχεί στο 8,2% του συνόλου! Και όμως, πριν από μερικά χρόνια, για την ακρίβεια στο μακρινό... 2010, ο ΟΑΕΔ μπορούσε να επιδοτεί το 26,9% των ανέργων που είχε υπό την προστασία του. Μάλιστα, τότε έδινε 465 ευρώ επίδομα ανεργίας. Τώρα δίνει 360 ευρώ και μόλις στο 1/3 των ανέργων σε σχέση με τότε. Οι βασικοί λόγοι αυτής της δραματικής μείωσης είναι τόσο η τεράστια αύξηση των μακροχρόνια ανέργων, που πλέον δεν δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, αλλά και μια αλλαγή νόμου, που πέρασε στα «ψιλά» και πέταξε εκτός ΟΑΕΔ, χιλιάδες εποχικά ανέργους.

Ας δούμε όμως τα επίσημα στοιχεία εγγεγραμμένης, αλλά και επιδοτούμενης ανεργίας για τον ίδιο μήνα του έτους (Ιούνιο), από το 2010 και μετά, για να αντιληφθούμε πόσο έχει περιοριστεί η στήριξη που προσφέρει ο ΟΑΕΔ στους ανέργους.

Τον Ιούνιο 2010 λοιπόν, με την κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει ήδη υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, είτε αναζητούν εργασία είτε όχι, ανέρχονται στα 659.119 άτομα. Από αυτούς επίσημα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 177.443 άτομα, δηλαδή ποσοστό 26,9%.

Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2011, ο Οργανισμός φαίνεται ότι προσπαθεί να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό δικαιούχων επιδόματος ανεργίας παρά το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας τα 770.256 άτομα. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αυξάνεται ο αριθμός όσων δικαιούνται επιδόματος ανεργίας, στα 198.315 άτομα, δηλαδή το 25,7% του συνόλου.

Από το 2012 και μετά η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012, το μήνα δηλαδή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η κυβέρνηση Σαμαρά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έφτασαν τα 909.428 άτομα, από τους οποίους επίδομα ανεργίας λάμβαναν τότε 187.678 άτομα δηλαδή το 20,63% του συνόλου.

Τον Ιούνιο του 2013, επήλθε η κατάρρευση: Σε σύνολο 1.023.250 ανέργων, επίδομα ανεργίας δόθηκε μόλις σε 121.459 άτομα, δηλαδή στο 11,86%. Για να φτάσουμε ένα χρόνο μετά σε μονοψήφιο ποσοστό δικαιούχων επιδόματος 8,2% που αντιστοιχεί σε 79.621 άτομα, ο μικρότερος αριθμός στα χρόνια της κρίσης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν φέτος 883.841 άνεργοι, επίσημα καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, που δεν δικαιούνται επιδόματος ανεργίας και πρακτικά έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Από αυτούς οι 442.644 είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή έχουν μείνει χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών και πλέον δεν μπορούν να επιδοτούνται άλλο από τον Οργανισμό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Οργανισμός δεν τους έχει επαναπροωθήσει στην αγορά εργασίας και έτσι, σχεδόν μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αδυνατώντας να βγουν από το αδιέξοδο της ανεργίας.

Υπάρχουν όμως και χιλιάδες άλλοι άνεργοι, που δεν κατάφεραν καν να προστεθούν στη μακρά λίστα ανέργων του ΟΑΕΔ, επειδή με βάση τον εφαρμοστικό νόμο για το δεύτερο μνημόνιο, δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Αυτοί είναι οι χιλιάδες ωρομίσθιοι

εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με την αλλαγή του νόμου, ουσιαστικά πετάχτηκαν εκτός ΟΑΕΔ. Γιατί έγινε αυτό; Έως και το 2012, ο νόμος όριζε ότι επιτρέπεται κατά την τελευταία τετραετία πριν από τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας να έχει γίνει χρήση έως και 450 ημερών ασφάλισης, μέσω επιδότησης από τον ΟΑΕΔ. Με δεδομένο ότι υπολογίζονται 25 ημέρες ασφάλισης για κάθε μήνα, στην περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα έμενε χωρίς δουλειά για το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, κάλυπτε πλήρως τη συγκεκριμένη προϋπόθεση και δεν έμενε εκτός Οργανισμού. Με το νέο νόμο το ανώτατο όριο ημερών ασφάλισης μειώθηκε στις 400 και έτσι, αρκετοί εκπαιδευτικοί βρέθηκαν εκτός Οργανισμού.

Το αποτέλεσμα πάντως, δυστυχώς, είναι το ίδιο: Είτε εντός, είτε εκτός λίστας εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τώρα πια το επίδομα ανεργίας έχει μετατραπεί σε...όνειρο θερινής νυχτός!