Οικονομία

ΚΕΠΕ: Κινδυνεύουν τα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση

ΚΕΠΕ: Κινδυνεύουν τα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση
ΚΕΠΕ: Κινδυνεύουν τα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κίνδυνο αύξησης του ορίου ηλικίας έχουν όλες οι περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, με στόχο στο εξής να μην βγαίνουν στη σύνταξη οι εργαζόμενοι, πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους.

 Η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για το ασφαλιστικό, που βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Εργασίας, κάνει ειδική αναφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με την επισήμανση ότι στο ΙΚΑ μόλις το 21% των ασφαλισμένων συνταξιοδοτείται στην κανονική ηλικία. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 250.000 άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στη σύνταξη θίγονται από τις όποιες μετατροπές αποφασίσει το υπουργείο Εργασίας, στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου με την τρόικα. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που δίνονται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας. Στη μελέτη πάντως, τονίζεται ότι δεν πρέπει να θιχτούν οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δεν διευκρινίζεται όμως αν ισχύει το ίδιο και για όσους, κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έως το 2012 και περιμένουν να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν...

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 1/3 των συνταξιούχων προέρχονται από διατάξεις που αφορούν τα ειδικά καθεστώτα συνταξιοδότησης. Επίσης, οι αναπηρικές συντάξεις, βρίσκονται στο 16%, γεγονός που θεωρείται υψηλό για μια χώρα που χαρακτηρίζεται ως «μη βιομηχανική». Το Κέντρο εκφράζει επίσης τον προβληματισμό του για τα σώματα ασφαλείας, καθώς δίνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 53 έτη, καθώς και για τους αιρετούς οι οποίοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη μετά από δύο θητείες.

Στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται οι γυναίκες που συμπλήρωσαν στο Δημόσιο 25αετία από το 2010 έως το 2012, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και στα 55 έτη με μειωμένη σύνταξη, ανάλογα το έτος κατοχύρωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.  Επίσης, κινδυνεύουν και οι άνδρες εργαζόμενοι του δημοσίου, οι οποίοι με συμπληρωμένη 25ετία το 2010, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35αετία στα 58 έτη. Επίσης, αν η 25αετία συμπληρώθηκε το 2011, τότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα 56 ή με πλήρη όταν γίνουν 61 χρόνων. Οι μητέρες με ανήλικο που εργάζονται στο Δημόσιο, βρίσκονται επίσης στη «ζώνη πυρός» αφού με 25αετία που συμπληρώθηκε το 2010, μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, όταν φτάσουν 50 ετών.