Οικονομία

Όπου «φύγει – φύγει» χιλιάδες εργαζόμενοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης

Όπου «φύγει – φύγει» χιλιάδες εργαζόμενοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης Όπου «φύγει – φύγει» χιλιάδες εργαζόμενοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης
Όπου «φύγει – φύγει» χιλιάδες εργαζόμενοι υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην «πόρτα της εξόδου» συσσωρεύονται μαζικά οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και στη συντριπτική τους πλειονότητα, επιλέγουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, για να γλιτώσουν από πιθανές αλλαγές προς το δυσμενέστερο, που φέρνει η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειρα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης, με συμπληρωμένα πια τα 2/3 του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζουν το 2014, ως έτος «μεγάλης φυγής» προς την συνταξιοδότηση.

Το μεγαλύτερο «κύμα» προέρχεται από το δημόσιο τομέα, καθώς ήδη φαίνεται ότι έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος αιτήσεων για την απονομή του εφάπαξ.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 40.000 και ο ρυθμός όσο πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς θα είναι περισσότερο αυξητικός. Ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα δύο έτη και η συνολική οφειλή του Ταμείου προς τους δικαιούχους του εφάπαξ βοηθήματος, υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, αύξηση 20% σε σχέση με πέρσι παρουσιάζουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στον κλάδο των εκπαιδευτικών. Επίσης, αναμένεται να έχουν αυξητική πορεία το αμέσως επόμενο διάστημα και οι αιτήσεις από εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες  Δυνάμεις, αφού ασφαλώς και έχει επιδράσει αρνητικά η πιθανή μετατροπή των ταμείων επικουρικής ασφάλισής τους σε επαγγελματικά, η οποία εάν δεν ευοδωθεί, θα στείλει τα ταμεία αυτά κατευθείαν «στην αγκαλιά» του ΕΤΕΑ.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πιθανές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ και γι’ αυτό έως το τέλος του έτους αναμένονται χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης από την πλευρά των ένστολων.

Το στοιχείο βέβαια της αθρόας εξόδου προς τη συνταξιοδότηση σε περιόδους ανατροπών στο ασφαλιστικό, δεν είναι καινούργιο. Τα στοιχεία της ΓΓΚΑ είναι χαρακτηριστικά για το μέγεθος της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης, το διάστημα από το 2009 έως το 2011, όταν δηλαδή το ασφαλιστικό άλλαξε ουσιαστικά, δύο φορές. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2009 καταβλήθηκαν 95.000 νέες συντάξεις για άνδρες εργαζόμενους στο δημόσιο, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2011, έφτασαν τις 142.000 περίπου. Αντίστοιχα, το 2009 οι γυναίκες στο δημόσιο που επέλεξαν το δρόμο της συνταξιοδότησης έφτασαν τις 58.000, για να αγγίξουν τις 97.000, το 2011, χρονιά μεταρρυθμιστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πια, τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν προ τριετίας, λόγω της διαρκούς αύξησης της ανεργίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών και την εισφοροδιαφυγή, τα Ταμεία έχουν υποστεί πραγματική καθίζηση εσόδων, με συνέπεια να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τα αιτήματα συνταξιοδότησης.

Έτσι, οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, δεν αναμένεται να περιοριστούν, μάλλον το αντίθετο. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, κατά μέσο όρο οι καθυστερήσεις φτάνουν τη διετία, ενώ υπάρχουν και ταμεία (πχ ΝΑΤ) που στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, αγγίζουν τα τέσσερα έτη αναμονής για την απονομή της σύνταξης.