Οικονομία

Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 900 ανέργους

Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 900 ανέργους
Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 900 ανέργους Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ολοκληρώνεται αύριο, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία», που πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ, με στόχο την οικονομική ενίσχυση 900 ανέργων ηλικίας έως 35 ετών, με ποσό που φτάνει έως τα 10.000 ευρώ το άτομο.

Στο πρόγραμμα αυτό επιχορηγούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που προτείνουν μια επιχειρηματική ιδέα, η οποία αξιολογείται θετικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Αρχικά, το πρόγραμμα αφορούσε την στήριξη 2.000 ανέργων, όμως στην πρώτη φάση του, καλύφθηκαν μόνο οι 1.100 θέσεις. Έτσι, επαναλήφθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να καλυφθούν και οι υπόλοιπες 900 θέσεις. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες και θα μπορεί να γίνει σε 3 ισόποσες δόσεις.

Η πρώτη δόση, ύψους 4.000 ευρώ, καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα, ενώ οι άλλες δύο δόσεις, ύψους 3.000 ευρώ η καθεμιά, μετά τη λήξη του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου από την υπαγωγή, αντίστοιχα. Προηγείται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, για να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί κανονικά η νεοσύστατη επιχείρηση.

Για να γίνει δεκτή η ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα πρέπει ο υποψήφιος να έχει στη διάθεσή του δελτίο ανεργία σε ισχύ. Επίσης πρέπει να έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση σεμιναρίου επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ 2) του ΟΑΕΔ. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ελληνικής υπηκοότητας ή να είναι ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα, ή έχουν υπηκοότητα άλλου κράτους – μέλους της ΕΕ. Επίσης πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών και να διαθέτουν ΑΦΜ. Ειδικά για τους άνδρες υποψηφίους πρέπει να έχουν εκπληρώσει ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν ακόμα και όσοι απορρίφθηκαν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του προγράμματος.

Αντίθετα, δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, όσοι δημιουργούν εποχικές επιχειρήσεις (φροντιστήρια, κέντρα ελεύθερων σπουδών), καντίνες, περίπτερα, επιχειρήσεις ψυχαγωγίας μαζικού χαρακτήρα (πχ νυχτερινά κέντρα), επιχειρήσεις που λειτουργούν τις βραδινές ώρες. Το ίδιο ισχύει και για όσους διαθέτουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών (πρακτορεία ΟΠΑΠ) και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επίσης, εκτός προγράμματος μένουν οι πλανόδιες επιχειρήσεις, οι συμβολαιογράφοι, οι δικαστικοί επιμελητές, όσοι έχουν κυλικεία σχολείων και οργανισμών, οι επιχειρήσεις αλιείας. Ακόμα, μένουν εκτός προγράμματος όσοι είχαν λάβει τέτοια επιχορήγηση και στο παρελθόν, ή όσοι είχαν άλλη επιχείρηση από την 1/1/2005 και μετά.