Οικονομία

Κίνητρο την άμεση εργασία για να μείνουν στην χώρα τα «χρυσά μυαλά»

Κίνητρο την άμεση εργασία για να μείνουν στην χώρα τα «χρυσά μυαλά» Κίνητρο την άμεση εργασία για να μείνουν στην χώρα τα «χρυσά μυαλά»
Κίνητρο την άμεση εργασία για να μείνουν στην χώρα τα «χρυσά μυαλά» Η διαρροή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (brain drain), φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, χαρακτηρίστηκε στο κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης ώς ένας πραγματικός κίνδυνος για το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της χώρας. «Τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει καίρια το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμισμό της χώρας μας.» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας κ.Βρούτσης.

Για αυτό το λόγο, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε το σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση μιας ειδικής παρέμβασης μεγάλης κλίμακας για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου. Μια σύγχρονη δράση, με την οποία οι καλύτεροι νέοι επιστήμονες θα παραμείνουν στον τόπο μας, μπολιάζοντας με την ικανότητα και δημιουργικότητά τους το χτίσιμο της αυριανής παραγωγικής Ελλάδας.

Το Σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα μίγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων – με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.

Έτσι, τα «χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας. Η μεγάλη αυτή παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο με την πλούσια τεχνογνωσία του θα συμβάλλει καθοριστικά στον εντοπισμό και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αριστείας.

Συγκεκριμένα το μέτρο για την ανάσχεση της διαρροής αυτής θα προβλέπει :

Στόχος του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι τρεις έως και πέντε πρώτοι απόφοιτοι της κάθε σχολής, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και όσοι τελειώνουν τις μεταπτυχιακές σπουδές.
Το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία.

Για τον σκοπό αυτό ανακοινώνει ένα μείγμα γενναίων κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, με τους πόρους να προέρχονται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάρκεια του προγράμματος θα ξεπερνά τον μέσο όρο των αντίστοιχων δράσεων και στόχος είναι η επιδότηση να είναι διετής.

Μάλιστα θα υπάρχει και δίχτυ προστασίας για τους νέους, καθώς μετά τη λήξη της επιδότησης η επιχείρηση καλείται να διατηρήσει τις θέσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν σταθερές θέσεις εργασίας.

Στόχος είναι το πρόγραμμα να τρέξει άμεσα και να καλυφθούν όσοι πάρουν φέτος πτυχίο ή ολοκληρώσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές. Το επόμενο διάστημα θα καθοριστεί και το ποσό της επιδότησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τον κλάδο.