Οικονομία

Αλλαγές στις γερμανικές συντάξεις που αφορούν και Έλληνες

Αλλαγές στις γερμανικές συντάξεις που αφορούν και Έλληνες Αλλαγές στις γερμανικές συντάξεις που αφορούν και Έλληνες
Αλλαγές στις γερμανικές συντάξεις που αφορούν και Έλληνες Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι αλλαγές στις γερμανικές συντάξεις έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και αφορούν τόσο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και στο τελικό ύψος της σύνταξης. Ειδικότερα, οι αλλαγές αφορούν τα εξής θέματα:

*Παρατηρείται μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τη χορήγηση της σύνταξης γήρατος, από το 65ο στο 63ο έτος της ηλικίας τους, ιδιαίτερα για μακροχρόνια ασφαλισμένους. Αυτό σημαίνει ότι, όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1951 και 1952 και έχουν πραγματοποιήσει 45 χρόνια ασφάλισης, μπορούν να πάρουν σύνταξη γήρατος μόλις συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους. Αντίστοιχα, ασφαλισμένοι που γεννήθηκαν από το 1964 και μετά μπορούν να πάρουν σύνταξη, όχι νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.  Στα υπόλοιπα είδη συντάξεων δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή.

*Για παιδιά που γεννήθηκαν από το 1992 και μετά, ως χρόνος ανατροφής τους, αναγνωρίζονται πλέον μέχρι 24 μήνες. Από την 1η Ιουλίου 2014 και μετά οι συνταξιούχοι έχουν διαπιστώσει μια μικρή αύξηση στη σύνταξή τους, που ισοδυναμεί με 28,14 ευρώ, αφού έχει αναγνωριστεί η ανατροφή για το 12ο μήνα ζωής του παιδιού. Η σχετική ειδοποίηση θα σταλεί στους γονείς κατά το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και δεν πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση. Εάν υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που κατά την ανωτέρω ημερομηνία, δεν είχαν συνταξιοδοτηθεί, θα εξετάζεται κατά τη διαδικασία συνταξιοδότησης ή διαπίστωσης ασφαλιστικού χρόνου, εάν από τον 13ο έως τον 24ο μήνα ζωής του παιδιού ή των παιδιών, υπήρχε αναγνωρίσιμη ανατροφή, σύμφωνα με το γερμανικό εργατικό δίκαιο. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη χρόνου ανατροφής παιδιών και μόνο δεν αρκεί για να χορηγηθεί μια σύνταξη. Για να αποκτήσει ο ασφαλισμένος που υπόκειται στο γερμανικό εργατικό δίκαιο, συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για μία σύνταξη. Αυτές είναι η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης. Ειδικά για τον χρόνο ασφάλισης, μπορούν να προσμετρηθούν και οι κοινοτικοί χρόνοι ασφάλισης (πχ στην Ελλάδα).

*Αυξάνεται κατά 24 μήνες, από την 1.1.2014 και μετά, ο συμπληρωματικός χρόνος ασφάλισης στις συντάξεις, λόγω μείωσης της βιοποριστικής ικανότητας. Για όσους λαμβάνουν ήδη μια σύνταξη, δεν αλλάζει τίποτα.

Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατόν να καταβληθεί σύνταξη, από εισφορές που έχουν επιστραφεί. Ο Οργανισμός Σύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου, με το γερμανικό εργατικό δίκαιο, μπορεί να παρέχει πληροφορίες στους ασφαλισμένους στα ελληνικά, κάθε Πέμπτη από 8 έως 12 ώρα Γερμανίας (9-13 μμ ώρα Ελλάδας) στα εξής τηλέφωνα: 0049 711 848 15111 και 0049 711 848 15113.