Οικονομία

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους της Θεσσαλονίκης στον τουρισμό

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους της Θεσσαλονίκης στον τουρισμό Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους της Θεσσαλονίκης στον τουρισμό
Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για νέους της Θεσσαλονίκης στον τουρισμό Την επίσημη ένταξη της Θεσσαλονίκης στο πιλοτικό πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης για νέους που επιθυμούν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο, ανακοίνωσαν οι εταίροι του προγράμματος MENDI. Πρόκειται για ένα γερμανικό πρότυπο που συνδυάζει θεωρία και πρακτική εξάσκηση στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, καθώς πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας. Ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης διοργάνωσε ημερίδα, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον ΟΑΕΔ και την εταιρεία DEKRA Akademie ΕΠΕ, προκειμένου να παρουσιαστούν όλες οι πτυχές του προγράμματος και να διερευνηθεί το ενδιαφέρον από την πλευρά των ξενοδοχείων της περιοχής, για συμμετοχή τους σε αυτό. Όπως έγινε γνωστό η θεωρητική εκπαίδευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ η πρακτική εκπαίδευση σε ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΘ, τεσσάρων και πέντε αστέρων. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ οι τομείς πρακτικής εκπαίδευσης που θα συμφωνηθούν, θα αφορούν ξενοδοχοϋπαλληλικές υπηρεσίες, επισιτισμό και μαγειρική.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια, απευθύνεται σε αποφοίτους Γυμνασίου ή Λυκείου ηλικίας 18 έως 20 ετών, ενώ στην επιλογή των υποψηφίων θα συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις. Το γερμανικό μοντέλο της διττής επαγγελματικής κατάρτισης εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη, όπως στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία κ.α.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει την εκπαίδευση στελεχών μεσαίου επιπέδου στον τουριστικό κλάδο, συμβάλλοντας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς οι σπουδαστές θα αμείβονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. "Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και βλέπει με «θετικό μάτι» το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης για νέους που επιθυμούν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο", επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Ετσι θα δημιουργηθεί Πειραματική ΣΕΚ του ΟΑΕΔ όπου ο Οργανισμός θα δημιουργησει στην Θεσσαλονίκη όπως στο Ηράκλειο και την Αθήνα.

Στις ΣΕΚ μαθητείας του ΟΑΕΔ θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες τρεις ειδικότητες στην Ομάδα Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας: Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Εστιατορίου -Επισιτισμού και Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Ξενοδοχοϋπάλληλος).

Η υλοποίηση των προγραμμάτων των Πειραματικών ΣΕΚ (Π.Σ.Ε.Κ) Μαθητείας ΟΑΕΔ συνδυάζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη σχολική μονάδα (ενδοσχολική εκπαίδευση) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο».

Στις Πειραματικές ΣΕΚ Μαθητείας ΟΑΕΔ. της παρούσης λειτουργούν οι Α', Β' και Γ' τάξεις. Στην Α' τάξη εγγράφονται κατόπιν επιλογής, οι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου ή ανώτερου τίτλου, στη Β' τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α' τάξη και στην Γ' Τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β' τάξη της Πειραματικής ΣΕΚ

Στις Α', Β' και Γ' τάξεις των Πειραματικών ΣΕΚ Μαθητείας της παρούσης, εφαρμόζεται ενδοσχολικό πρόγραμμα μαθημάτων έως τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων (4) ωρών εβδομαδιαίως, με δύο (2) μαθήματα Γενικής Παιδείας, Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα έως τριάντα μιας (31) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από μαθήματα Ειδικότητας (θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος) και ξένων γλωσσών