Οικονομία

ΣτΕ: Δικαίωμα επικουρικής σύνταξης σε δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης

ΣτΕ: Δικαίωμα επικουρικής σύνταξης σε δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης
ΣτΕ: Δικαίωμα επικουρικής σύνταξης σε δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Όσοι ασφαλισμένοι μέχρι31-12-1992 έχουν υπολογίσει το χρόνο συνταξιοδοτήσεως σε περίπτωση αναπηρίας, συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και από τους φορείς επικουρικής ασφαλίσεως.

Σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ ο χρόνος ασφαλίσεως για τους ασφαλισμένους σε φορείς κυρίας ασφαλίσεως συνιστά προϋπόθεση συνταξιοδοτήσεως, η οποία ισχύει και για φορείς επικουρικής ασφαλίσεως.

Προκειμένου δε να συνυπολογισθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος από τον οργανισμό επικουρικής ασφαλίσεως ο χρόνος συνταξιοδοτήσεως λόγω αναπηρίας αρκεί ο ενδιαφερόμενος να είχε δικαιωθεί συντάξεως λόγω αναπηρίας από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό οργανισμό. Απαιτείται, να έχει εκδοθεί από τον οργανισμό επικουρικής ασφαλίσεως πράξη χορηγήσεως στον ενδιαφερόμενο συντάξεως λόγω αναπηρίας, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα αρμόδια όργανα του εν λόγω οργανισμού έχουν διατυπώσει κρίση περί του ότι ο ενδιαφερόμενος πληρούσε τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις προϋποθέσεις για την συνταξιοδότηση του λόγω αναπηρίας.