Οικονομία

Κεγκέρογλου: Χρέος της Πολιτείας η φροντίδα των ηλικιωμένων ποια προγράμματα υλοποιούνται

Κεγκέρογλου: Χρέος της Πολιτείας η φροντίδα των ηλικιωμένων ποια προγράμματα υλοποιούνται Κεγκέρογλου: Χρέος της Πολιτείας η φροντίδα των ηλικιωμένων ποια προγράμματα υλοποιούνται
Κεγκέρογλου: Χρέος της Πολιτείας η φροντίδα των ηλικιωμένων ποια προγράμματα υλοποιούνται Απολογισμό των υπηρεσιών που προσφέρονται στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, πραγματοποιεί ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, το Πρόγραμμα Τηλεβοήθειας στο Σπίτι, το Πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής, η Σύνταξη Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, το Πρόγραμμα Κατασκηνώσεων-Λουτροθεραπείας και τέλος το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Μάλιστα, το τελευταίο με πρόσφατη τροπολογία μετεξελίσσεται παρέχοντας υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας και νοσηλείας και σε ανασφάλιστα ηλικιωμένα άτομα σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει ότι «Το θέμα του γηραιού πληθυσμού αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κοινωνία που σκοπός της είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που τίθενται στην υπηρεσία των ατόμων της τρίτης ηλικίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, θεωρώντας πως αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο του κοινωνικού ιστού, που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη συνολική κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη». Ας σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο διαπιστώνεται πως ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αυξάνεται συνεχώς συγκριτικά με κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, ως συνέπεια της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπεται η προώθηση των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων, για να έχουν αποτελεσματική παροχή φροντίδας, προστασίας και υποστήριξης.