Οικονομία

ΥπΑΑΤ: Με το ΑΦΜ οι συναλλαγές των αγροτών με την ΓΓΔΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ

ΥπΑΑΤ: Με το ΑΦΜ οι συναλλαγές των αγροτών με την ΓΓΔΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ ΥπΑΑΤ: Με το ΑΦΜ οι συναλλαγές των αγροτών με την ΓΓΔΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ
ΥπΑΑΤ: Με το ΑΦΜ οι συναλλαγές των αγροτών με την ΓΓΔΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ «Από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την πρόταση μας και αν υπάρξουν θέματα διορθώσεων θα είναι ήσσονος σημασίας. Ο φάκελος μας για τη νέα ΚΑΠ είναι απολύτως συμβατός με τον Κανονισμό και τις Αποφάσεις.» Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κουκουλόπουλος σε συνέντευξη του στον Ελευθερο Τύπο

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε ως  μεγαλύτερο στοίχημα την καλύτερη εφαρμογή του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). «Η χώρα πρέπει να έχει ένα ΟΣΔΕ που ανοίγει έγκαιρα. Και φέτος υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να ανοίξει νωρίς ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, καθώς πλέον η χώρα χωρίζεται σε τρεις Περιφέρειες, θα υπάρξει στρεμματική ενίσχυση, αλλάζει ο συντελεστής βαρύτητας των δηλωμένων στοιχείων»

Από την άλλη, το γεγονός ότι οι άμεσες ενισχύσεις έχουν το χαρακτηριστικό της σταδιακής σύγκλισης, κάνει το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο. Έτσι, πρέπει το Σύστημα να ανοίγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος επεξεργασίας των δηλώσεων. Τα περισσότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν στον ΕΝΦΙΑ και στα βοσκοτόπια το 2013 δεν ήταν λάθος του νόμου, ήταν λάθος εφαρμογή. Το υπουργείο πρέπει να είναι σε θέση να δουλέψει πάνω στις αιτήσεις για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν. Σύμφωνα με τον φάκελο της ΚΑΠ που έχει κατατεθεί δεν θα υπάρξουν ακραίες μεταβολές για κάποιον παραγωγό, αλλά πρέπει να γίνονται συγκρίσεις ανά περιοχή μήπως υπάρχει κάποιο λάθος ή παράλειψη.

Επιπλέον, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές οφείλονται στην καθυστέρηση ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ. Στόχος μας είναι το ΟΣΔΕ να ανοίξει νωρίτερα, δηλαδή τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, να «τρέξει» η σύνδεση του ΟΣΔΕ με το TAXISNET, όπως είναι η αντίστοιχη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό αποτελεί το απαραίτητο υπόβαθρο για να κάνουμε τις πληρωμές στην ώρα τους και να μπορεί ο παραγωγός να κάνει τον προγραμματισμό του.
Έτσι, μόνο με τον ΑΦΜ ο αγρότης θα συναλλάσσεται και με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με τον ΕΛΓΑ, γεγονός που διευκολύνει τη διασταύρωση στοιχείων και τη διαφάνεια».

-Τόσο η ηγεσία του ΥπΑΑΤ όσο και η Ευρώπη εμμένει στη δημιουργία ομάδων παραγωγών. Ποια τα οφέλη για τους αγρότες και τι κίνητρα τους δίνετε;

«Η Ευρώπη δίνει απόλυτο προβάδισμα στις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς και αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά τον μεμονωμένο παραγωγό, γι’ αυτό κι εμείς θα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τις πολιτικές μας. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαβούλευση για τις ομάδες παραγωγών ώστε να αλλάξουν κάποια κριτήρια, εξετάζεται τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν ανάλογο παραγωγικό προφίλ με την Ελλάδα έτσι ώστε να πάμε με τη σύμφωνη γνώμη όλων σε μια ελληνική εκδοχή του μοντέλου. Επιπλέον με την πλήρη εφαρμογή του Ν4015 και την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που προβλέπει, προσδοκούμε να έχουμε μια νέα κατάσταση στον συνεταιριστικό χώρο που δε θα θυμίζει παλιές καταστάσεις.

Εδώ, αξίζει να επισημάνω ότι ο Ευρωπαίος παραγωγός είναι ο καλύτερα προστατευμένα παραγωγός σε όλο τον κόσμο. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές που ασκούνται γύρω από τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα διασφαλίζουν ορατή αύξηση εισοδήματος από χρόνο σε χρόνο. Και το ερώτημα είναι «γιατί εδώ σε εμάς δεν συμβαίνει το ίδιο». Μια ομάδα παραγωγών κάνει το λεγόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα, με το οποίο χρηματοδοτεί τις προτεραιότητες όπως η ίδια τις ορίζει –μπορεί να θέλει συσκευαστήριο, διαλογητήριο, ψυγείο, αποθηκευτικό χώρο) και χρόνο με το χρόνο βελτιώνει τους συντελεστές κόστους, δηλαδή μειώνει το κόστος και αυξάνει δυνατότητες για την προώθηση του προϊόντος. Επιπλέον, υπάρχει σειρά προβλέψεων στη νέα ΚΑΠ υπέρ των ομάδων και χρηματοδοτείται ακόμα και η δημιουργία και η λειτουργία τους».