Οικονομία

ΤΕΚΑ: Κερδίζει έδαφος με πάνω από 100.000 ασφαλισμένους

ΤΕΚΑ: Κερδίζει έδαφος με πάνω από 100.000 ασφαλισμένους
Τις 102.000 έφτασαν οι νέοι ασφαλισμένοι στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την έναρξη της χρονιάς, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας την διαδικτυακή εφαρμογή web app myTEKA: «Ο ατομιικός μου κουμπαράς με ένα κλικ».

Ο αριθμός έως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 130.000 άτομα, διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις, με στόχο το 2050 να φτάσουν τα 2,5 εκατ. οι ασφαλισμένοι.

Από σήμερα οι μη μισθωτοί, περίπου 700 ασφαλισμένοι από τους 102.000, έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στον ατομικό τους λογαριασμό μέσω της ιστοσελίδα www.teka.gov.gr, ενώ μέχρι το τέλος του έτους πρόσβαση θα έχουν κι όλοι οι μισθωτοί που έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά και έχουν υπαχθεί υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, από την άνοιξη του 2023 η εφαρμογή του myTEKA θα υπάρχει και στο κινητό του ασφαλισμένου για να παρακολουθεί τις εισφορές τους και την απόδοση των επενδυτικών του επιλογών.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου, θα υπάρχει χρονική απόκλιση στην εμφάνιση των καταβαλλόμενων εισφορών, καθώς απαιτείται περίπου ένα τρίμηνο από την δήλωση έως την εκκαθάριση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων των επιχειρήσεων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση μη καταβολής εισφορών από εργοδότες θα ενεργοποιεί αναγκαστικά] μέτρα είσπραξης.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου θα χαράσσει την στρατηγική των επενδύσεών του. Το ΤΕΚΑ θα αναπτύξει εσωτερικά, μέσω της Διεύθυνσης Επενδύσεων του Ταμείου, ισχυρή επενδυτική ομάδα διαχείρισης από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες διαχειριστές, η οποία σε συνεργασία με εξωτερικούς διαχειριστές θα υλοποιεί την καθορισμένη επενδυτική στρατηγική με τον βέλτιστο τρόπο για το συμφέρον των ασφαλισμένων.