Οικονομία

Ο προϋπολογισμός «φωτογραφίζει» την κατάργηση του ΕΚΑΣ

Ο προϋπολογισμός «φωτογραφίζει» την κατάργηση του ΕΚΑΣ
Ο προϋπολογισμός «φωτογραφίζει» την κατάργηση του ΕΚΑΣ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με την υποσημείωση ότι το φετινό έλλειμμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, Οργανισμοί Απασχόλησης, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία), ύψους 1,184 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα ύψους 1,012 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο, οφείλεται ανάμεσα σε άλλους λόγους και στην  «αύξηση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ», ο προϋπολογισμός φωτογραφίζει αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του εν λόγω επιδόματος για συνταξιούχους, με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή, στο σκέλος για τα ασφαλιστικά ταμεία, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με την υποσημείωση ότι εμφανίζεται αυξημένη η δαπάνη του, «εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησής του και κατά συνέπεια της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων».
Άρα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δαπάνες, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μπορεί να παρουσιαστεί από το ΕΚΑΣ, μέσω της αλλαγής των κριτηρίων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστική κατάργηση για χιλιάδες δικαιούχους.