Οικονομία

Μέσα σε τρεις ώρες «τελείωσαν» οι 5.000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ

Μέσα σε τρεις ώρες «τέλειωσαν» οι 5.000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ Μέσα σε τρεις ώρες «τέλειωσαν» οι 5.000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ
Μέσα σε τρεις ώρες «τελείωσαν» οι 5.000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μέσα σε τρεις ώρες καλύφθηκαν οι 5.000 προσλήψεις αφού από το πρωί το σύστημα του ΟΑΕΔ για την ηλεκτρονική αίτηση, κατακλύστηκε από αιτήσεις επιχειρήσεων που επιθυμούσαν να προβούν σε πρόσληψη ανέργων.

Τι και αν στην έναρξη υποβολής αιτήσεων στις 12 το μεσημέρι, το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην πληθώρα των αιτήσεων και κατέρρευσε; Έστω και η ημιτελής λειτουργία του συστήματος, είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και καλυφθούν οι θέσεις του προγράμματος «επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25 – 66 ετών», μέσα σε τρεις ώρες. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η διοίκηση του ΟΑΕΔ οι θέσεις του προγράμματος καλύφθηκαν από 4.156 επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:

Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
 Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.

Το σύστημα του ΟΑΕΔ παρουσίασε πολλά προβλήματα από το πρωί λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων ώστε να κατοχυρώσουν επιδοτούμενες προσλήψεις ανέργων του Οργανισμού.

Δεν έλειψαν όμως τα πολλά προβλήματα αφού το σύστημα έπεφτε διαρκώς και τα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΑΕΔ είχαν κατακλυστεί απο τηλέφωνα των ενδιαφερόμενων.

Ο τρόπος που έγινε το εν λόγω πρόγραμμα για τις προσλήψεις ανέργων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο και αξιοκρατικό αφού ήταν της λογικής «όποιος τον κύριο πρόλαβε είδε». Ουσιαστικά μέσα σε τρεις ώρες καλύφθηκαν οι αιτήσεις και θα έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να είναι πολύ τυχερός για να συμμετάσχει. Έτσι θα επιλεχθούν μερικές από τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκαναν αιτήσεις που απλά φάνηκαν τυχερές.

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να δει το πλαίσιο που διέπει την διαδικασία επιλογής αυτού του είδους προγραμμάτων διότι πλέον το ενδιαφέρον είναι πολύ αυξημένο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαδικασία που θα δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις που όντως μπορούν να ωφεληθούν απο τα προγράμματα απασχόλησης και δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα για «ευκαιριακές» προσλήψεις