Οικονομία

Σχεδόν έξι στις δέκα προσλήψεις τον Σεπτέμβριο ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης

Σχεδόν έξι στις δέκα προσλήψεις τον Σεπτέμβριο ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης Σχεδόν έξι στις δέκα προσλήψεις τον Σεπτέμβριο ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης
Σχεδόν έξι στις δέκα προσλήψεις τον Σεπτέμβριο ήταν μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το 57,75% των προσλήψεων που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι είτε μερικής είτε εκ περιτροπής απασχόλησης. Και όμως, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν να δουλέψουν λιγότερες ώρες, άρα και να εισπράξουν πολύ μικρότερες αποδοχές, τελικά το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικό τον ίδιο μήνα, κατά 3.960 θέσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 166.041 προσλήψεις, ενώ έφτασαν τις 170.001 οι απολύσεις. Από το σύνολο των προσλήψεων μόνο οι 70.152 ήταν πλήρους απασχόλησης. Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία έγιναν άλλες 71.482 προσλήψεις μερικής απασχόλησης, ενώ προστέθηκαν ακόμα 24.407 προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Δηλαδή, συνολικά οι προσλήψεις για ευέλικτες μορφές εργασίας έφτασαν τις 95.889, δηλαδή πολύ περισσότερες από τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, γεγονός που δείχνει και την τάση στην αγορά εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό κατά 3.960 θέσεις εργασίας, ενώ πέρσι τον αντίστοιχο μήνα ήταν θετικό κατά 63.122 θέσεις εργασίας. Με δεδομένο ότι η εποχική απασχόληση λόγω τουριστικής περιόδου ολοκληρώθηκε, το γεγονός ότι προέκυψε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων τόσο νωρίς, προβληματίζει ιδιαίτερα.

Συνολικά, πάντως, στο εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2014, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι θετικό κατά 186.923 θέσεις εργασίας. Η τάση των προσλήψεων πάντως παραμένει παρόμοια, αφού από το 1.186.928 συμβάσεις εργασίας που υπογράφηκαν στους εννέα μήνες του έτους, οι 610.346 ή το 51,42%  είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιπες 576.582 συμβάσεις, ή το 48,58%, αφορούν  είτε μερική, είτε εκ περιτροπής απασχόληση. Ειδικότερα, οι 419.543, είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 157.039 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Επίσης, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2014, μετατράπηκαν 3.060 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Από αυτές οι 2.166 ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Οι 1.452 συμβάσεις μετατράπηκαν μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και οι 216 συμβάσεις με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Αναφερόμενος στο αρνητικό πρόσημο του ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων, κατά 3.960 άτομα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε την επίδοση «αναμενόμενη», καθώς όπως υπογράμμισε, «ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα ο οποίος, ιστορικά, λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης». Για το γεγονός ότι ο περσινός Σεπτέμβριος κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν «κατ' εξαίρεση υψηλότατο θετικό το πλεόνασμα» και οφείλεται κατά βάση «στο κύμα μετατροπής 'μαύρης εργασίας' σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία».