Οικονομία

Όλες οι αλλαγές στα πρόστιμα του ΣΕΠΕ

Όλες οι αλλαγές στα πρόστιμα του ΣΕΠΕ Όλες οι αλλαγές στα πρόστιμα του ΣΕΠΕ
Όλες οι αλλαγές στα πρόστιμα του ΣΕΠΕ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με κατηγοριοποίηση της κάθε παράβασης, θα αλλάξει η διαδικασία στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχει διάκριση του ύψους των προστίμων, ανάλογα με την κατηγορία που θα κατατάσσεται η κάθε παράβαση.

 Για την ακρίβεια, παραβάσεις που θα θεωρούνται «πολύ χαμηλής σημασίας» θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ παραβάσεις χαμηλής σημασίας θα κοστολογούνται με 500 ευρώ. Αντίθετα, εάν μια παράβαση λογίζεται ως «σημαντικής σημασίας» θα στοιχίζει 700 ευρώ στους παραβάτες, ενώ εάν χαρακτηρίζεται «υψηλής σημασίας» θα κοστίζει 1.000 ευρώ και στις περιπτώσεις που θα θεωρείται «πολύ υψηλής σημασίας» θα αποτιμάται στα 1.500 ευρώ. Θα υπάρχει προσαύξηση στο ποσό του βασικού προστίμου, κατά 40% για κάθε παράβαση που αφορά κάθε έναν θιγόμενο εργαζόμενο, για τις τρεις πρώτες κατηγορίες παραβάσεων. Η προσαύξηση φτάνει στο 200% για τις κατηγορίες υψηλής σημασίας και πολύ υψηλής σημασίας.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στο ύψος του προστίμου για περιπτώσεις διοικητικών κυρώσεων που αφορούν παραβάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ευθέως αποδεικνυόμενες. Τέτοιες είναι για παράδειγμα οι παραβάσεις που αφορούν τις περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας και μη επίδειξης βιβλίων και στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση λευκού μητρώου επιχειρήσεων, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι όσες επιχειρήσεις συμπεριληφθούν σε αυτό θα επιβαρύνονται με λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, θα υπόκεινται σε λιγότερους ελέγχους και θα απολαμβάνουν ειδικά κίνητρα και προνόμια, όπως είναι η συμμετοχή τους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.