Οικονομία

2,8 δις ευρώ οι πληρωμές σε αγρότες και κτηνοτρόφους εως το τέλος του έτους

2,8 δις ευρώ οι πληρωμές σε αγρότες και κτηνοτρόφους εως το τέλος του έτους 2,8 δις ευρώ οι πληρωμές σε αγρότες και κτηνοτρόφους εως το τέλος του έτους
2,8 δις ευρώ οι πληρωμές σε αγρότες και κτηνοτρόφους εως το τέλος του έτους «Μέχρι τις 31.12.2014, μέσω του ΥπΑΑΤ, στον πρωτογενή τομέα, τόσο από τον Πυλώνα Ι όσο και από τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, καθώς και από τις επιστροφές του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το ΦΠΑ και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι πληρωμές προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους θα ξεπεράσουν τα 2,8 δις ευρώ».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θεόδωρου Παραστατίδη, σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας όπως ο καταρροϊκός πυρετός, οι επιδοτήσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η απόδοση ειδικού φόρου πετρελαίου.

Πρόσθεσε δε ότι το μεγάλο στοίχημα για το ΥπΑΑΤ είναι να «ανοίξει» το σύστημα ΟΣΔΕ στα τέλη Γενάρη – αρχές Φλεβάρη, ώστε να καταβάλλονται γρηγορότερα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε την προσπάθεια του ΥπΑΑΤ να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους οι εκκρεμότητες του 2012 και το νέο έτος να πληρωθούν οι εκκρεμότητες του 2013.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του διεξοδικά για τα μέτρα και τις δράσεις του ΥπΑΑΤ που αφορούν τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού και τις αποζημιώσεις των παραγωγών, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ενισχυμένος σχεδόν κατά 50% το 2015 σε σχέση με το 2014. Ο κωδικός αυτός έχει ενισχυθεί την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατ. ευρώ, εξ ου και ξεκίνησε και το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων και συνεχίζεται σε όλους τους κτηνοτρόφους».
Παράλληλα, ο κ. Κουκουλόπουλος παρουσίασε, τα 10 θεσμικά, διαρθρωτικά, οικονομικά και διοικητικά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων, επισημαίνοντας ότι αυτά δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ.