Οικονομία

ΕΤΕΑ: Εκτός προγράμματος κρατική επιχορήγηση αντί για νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις

ΕΤΕΑ: Εκτός προγράμματος κρατική επιχορήγηση αντί για νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις
ΕΤΕΑ: Εκτός προγράμματος κρατική επιχορήγηση αντί για νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και αφορά την πρόσθετη επιχορήγηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια για νέες περικοπές έως 10%, στις επικουρικές συντάξεις.

Όσο και αν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προσπαθούν να… ξορκίσουν το κακό, διαρρέοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να αποφευχθεί η νέα μείωση, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Είναι τόσο άσχημα τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι, ενώ το ΕΤΕΑ δεν χρηματοδοτείται πια από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις πρόκειται να λάβει 50 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχορήγησης για να καταφέρει να χορηγήσει χωρίς προβλήματα τις επικουρικές συντάξεις σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, το ταμείο αποφάσισε  τις περικοπές στις συντάξεις κατά 5,2% που εφαρμόστηκαν μόλις τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες.

Όμως το αποτέλεσμα ήταν πάλι το ίδιο: Η… θυσία των συνταξιούχων κατέληξε στον Καιάδα των ελλειμμάτων, τα οποία παρέμειναν στα ίδια δυσθεώρητα ύψη. Με βάση λοιπόν τη δέσμευση για επανεξέταση των ελλειμμάτων κάθε τρίμηνο, η διοίκηση του Ταμείου βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αποφασίσει και νέα περικοπή στις συντάξεις. Κάτι τέτοιο όμως, για λόγους πολιτικού κόστους, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να αποφύγει και έτσι εγκρίθηκε αυτή η, εκτός προγράμματος, οικονομική ενίσχυση.

Ας σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΤΕΑ, κατά τους θερινούς μήνες, το έλλειμμα του Ταμείου παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλό. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο προσέγγισε τα 445 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο υποχώρησε στα 260 εκατ. ευρώ.  Το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας υπολογίζεται ότι έχει στις τάξεις του περίπου 2.300.000 ασφαλισμένους και άλλους 1.062.000 συνταξιούχους. Η μέση καθαρή σύνταξη που χορηγείται σήμερα προ φόρων ανέρχεται στα 191,1 ευρώ το μήνα.