Οικονομία

150 εκατ. σε ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα»

150 εκατ. σε ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα»
150 εκατ. σε ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» Ενεση ρευστότητας 150 εκατομμυρίων ευρώ δίνεται σε δύο από τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΕΑ, για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» και να καταβληθούν ομαλά συντάξεις και άλλες παροχές.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα εσόδων που έχουν τα παραπάνω ταμεία και με δεδομένες τις ανάγκες που έχουν για παροχή συντάξεων και επιδομάτων κάθε μήνα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από τις 13 Οκτωβρίου και σε αυτή αναφέρεται για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ότι θα αξιοποιηθεί ο λογαριασμός της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ) που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ. Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, με τα οποία τονίζεται ότι θα καλυφθεί «μέρος του ελλείμματος του ΕΤΕΑ για το έτος 2014». Αντίστοιχη απόφαση εκδόθηκε και για τον ΟΑΕΕ, μόνο που εκεί θα διατεθεί ποσό 100 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του κλάδου σύνταξης του Οργανισμού για το 2014. Το παραπάνω κονδύλι για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα αντληθεί από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο ταμεία παρουσιάζουν έλλειμμα. Μάλιστα το ΕΤΕΑ πραγματοποίησε οριζόντια περικοπή συντάξεων 5,2% μόλις τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς όπως φαίνεται την αναμενόμενη επιτυχία. Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες για συντάξεις στον ΟΑΕΕ, θα απαιτηθεί να υπάρξει συνολική πρόσθετη επιχορήγηση έως το τέλος του έτους, με ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΕΤΕΑ έχει πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, ενώ ο ΟΑΕΕ χορηγεί πάνω από 350 χιλιάδες συντάξεις.